Gävlebocken 2016, 50-årsjubileum.
Gävlebocken 2016, 50-årsjubileum. Foto: Anton Emanuelsson/Sveriges radio

Gävlebocken kan byggas upp igen - om Gävleborna vill

Först sa Gävlebockens talesperson att det inte var aktuellt med en ny bock. Men nu berättar Gävle kommun att man ska utreda om det går att bygga en ny bock - kanske redan till Lucia.

Att bygga en ny bock tar 1000 arbetstimmar och kostar över 100 000 kronor. Men nu ska Gävle kommun utreda om det går att bygga en ny bock på kort tid.

– Vi vill att bocken lever mer än några timmar. Nu ska vi se om det är möjligt att snabbt bygga en ny bock och vad det kan kosta, säger Maria Wallberg, bockens talesperson i ett pressmeddelande.

 Och Gävleborna tillfrågas på kommunens Facebook-sida om de vill ha en ny bock eller inte.

– Vi vill veta vad Gävleborna tycker, deras åsikter är viktiga när vi sedan ska fatta beslut om vi sedan väljer att bygga upp bocken, säger Maria Wallberg.

Senast onsdag kommer beslutet om det blir en ny bock eller inte. I så fall kommer en insamling att hållas för den som vill skänka pengar till nybygget.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".