Stugägare anmäler inte uthyrning

En del av länets kommuner tar ut höga avgifter, upp till 2.500 kronor, när stugägare anmäler att de vill hyra ut till turister. Och det är få som faktiskt anmäler att de ska hyra ut, trots att man måste enligt lag.

SR Gävleborg ringde upp tio stuguthyrare i länet som annonserar på internet, och av dem var det bara en som hade anmält sin uthyrning till kommunen. De flesta sade sig inte veta om att man ska göra det.

Om inte kommunen får in en anmälan om uthyrningsverksamheten så kan de inte kontrollera standarden på boendet, något som kan vara allvarligt, säger Mikael Rusthoi, Bygg-, miljö- och räddningsnämndens ordförande i Söderhamn.

I Söderhamns kommun är den vanliga avgiften för anmälan om uthyrning 2.300 kronor, men man kan ansöka om nedsättning av den summan om man har en liten uthyrningsverksamhet. Och Mikael Rusthoi tror att lägre taxor kan få fler att anmäla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".