Lillbocken ersätter den brända storbocken.
Lillbocken ersätter den brända storbocken. Foto: Gävle kommun

Politikerna kör över folkviljan - bygger inte en ny Gävlebock

Inger Källgren Sawela (M): Det här är inget lätt beslut
4:00 min

Både Gävle stads omröstning och P4 Gävleborgs mätning, visade att en klar majoritet ville ha en ny bock. Trots det ger samtliga politiska partier i Gävle kalla handen åt folkets vilja.

I Gävle stads officiella omröstning på Facebook röstade 7.600 personer för att bygga en ny bock medan 446 röstade mot förslaget. 

P4 Gävleborg frågade också lyssnarna och totalt har 700 personer varit in via vår hemsida och röstat och då röstade 75 procent för en ny bock och 25 procent röstade emot.

Och i ett pressmeddelande på måndagen antyddes det att en ny bock skulle kunna vara på plats redan till Lucia. Men så blev det inte.

Samtliga politiska partier i Gävle kommun har enats om att den nedbrunna Gävlebocken inte ska byggas upp på nytt.

– Vi kommer istället att flytta upp lill-bocken som har gjorts av den naturvetenskapliga föreningen på Vasaskolan. Vi flyttar den för att ta vara på gävlebornas engagemang, säger kommunstyrelsens ordförande Inger Källgren-Sawela (M) i ett pressmeddelande.

Sawela hävdar att det tar för lång tid och kostar för mycket pengar att uppföra en ny bock.

– Den lilla bocken kommer att flyttas så snart skelettet av den nedbrunna bocken har rivits, och kommer att bevakas. Webbkameran på visitgävle.se kommer att gå igång, men däremot har lill-bocken inte åldern inne för att twittra och göra uppdateringar i sociala medier, säger Gävlebockens talesperson Maria Wallberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".