Gysinge wärdshus har fått avtalet med migrationsverket förlängt. Men nästa år stängs troligen boendet.
Gysinge wärdshus har fått avtalet med migrationsverket förlängt. Men nästa år stängs troligen boendet. Foto: Harald Hans-Ers/Sveriges Radio.

Privata asylboendena stängs troligen nästa år

"Vi har inget behov alls om ett år"
1:06 min

Nästa år stängs troligen alla privata asylboenden i Gävleborgs län. Trots att de nu har fått sina avtal förlängda fram till maj eller september nästa år.

De senaste åren har Migrationsverket tecknat många avtal med privata entreprenörer som kunnat öppna tillfälliga flyktingförläggningar.

– Hade vi inte förlängt avtalen skulle människor fått flytta väldigt akut, säger Mirsad Slavotic, boendekommunikatör på Migrationsverket.

I Gävleborgs län finns i dag ett tjugotal sådana privata asylboenden där det bor sammanlagt 2 200 personer och de flesta av boendena har nu fått avtalet förlängt till den 20 maj, och de övriga till 20 september.

Men samtidigt minskar behovet av tillfälliga flyktingförläggningar snabbt. Två av boendena på Moheds camping och Nya Finnmarksbaren i Ljusdal, som fått avtalet förlängt kommer därför ändå att stängas i januari.

I vilken ordning resten av boendena stängs styrs av lagen om offentlig upphandling, som säger att de avtal som tecknades senast ska avslutas först.

– I och med att vi ser ett minskat behov av tillfälliga platser under ganska lång tid, fram till 2020, så planerar vi just nu för en avveckling och den kommer att fortsätta under nästa år.

Hur många privata boenden  kommer att finnas kvar om ett år?

– Enligt vår bedömning ser vi att vårt behov minskar väldigt kraftigt. I slutet av året ser vi inte något behov av tillfälliga asylboenden alls, säger Mirsad Slavotic.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".