Lim-Johan Tavla Bukowskis Auktion Insamling Edsbyn Ovanåker
Initiativtagaren Maria G Nilsson. Foto: Kristian Bruce Bolinder/Sveriges Radio

Startar insamling för att buda hem Lim-Johan

Maria G Nilsson: "Hör hemma i Edsbyn"
1:11 min

Ovanåkers-borna har startat en insamling för att försöka buda hem den Lim-Johan-tavla som nu auktioneras ut på Bukowskis i Stockholm. De har redan fått in 30.000 kronor.

Tavlan hittades tidigare i höstas i samband med renoveringen av en gård i Edsbyn.

– Ägaren tog beslutet att den skulle säljas, men jag tycker verkligen att tavlan ska tillbaka hit. Den ska inte hamna utanför våra kommun, säger Maria G Nilsson som är initiativtagare till insamlingen.

Har det hunnit ramla in pengar redan?

– Jag har kollat kontot senast för några minuter sedan och då hade det ramlat in 30.000 kronor, säger Maria G Nilsson.

Hur mycket tror du att ni komma behöva för att ro hem tavlan?

– Strax över tvåhundratusen tror jag, säger Maria G Nilsson.

Tror du att ni kommer lyckas?

– Absolut tror jag att vi kommer lyckas! Annars kan man inte ge sig in i något om man inte tror att man når sina mål, säger Maria G Nilsson.

Lim-Johan, eller Johan Erik Olsson som var hans fullständiga namn, föddes 1865 i en by cirka tre mil norr om Edsbyn. Hans konst skulle inte bli uppmärksammad förrän hans stuga städades ur efter hans död 1944. Några av hans verk eldades då upp eftersom de ansågs värdelösa vilket gör att det idag endast finns 28 målningar kvar. Nu är alltså en av dem ute på auktion.

Jag tycker att det är skitviktigt att Lim-Johan ska få hänga där han hör hemma. Jag tycker det är helt fantastiskt om vi kunde få hem honom till Edsbyn igen, säger Maria G Nilsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".