Det har blivit svårare för ensamkommande barn från Afghanistan att få uppehållstillstånd i Sverige.
Det har blivit svårare för ensamkommande barn från Afghanistan att få uppehållstillstånd i Sverige. Foto: Marcus Ericsson/TT

Afghanska barn från Iran nekas uppehållstillstånd

"Krävs tydligare koppling till Afghanistan"
1:29 min

Det har blivit svårare för ensamkommande barn från Afghanistan att få uppehållstillstånd i Sverige. Och andelen beviljade ansökningar har minskat från 90 till 74 procent i jämförelse med föregående år. Orsaken är bland annat att många av dem aldrig vistats i sitt hemland.

Av gruppen ensamkommande flyktingbarn som sökt sig till Sverige är de från Afghanistan störst. Förra året fick 90 procent av dem uppehållstillstånd i Sverige men i år har andelen sjunkit till 74 procent.

Orsaken är att många av dem som får sina ansökningar prövade just nu egentligen bott hela sina liv i Iran.

– Oftast krävs det någon koppling mellan individen och situationen i hemlandet. Och då blir det ju många gånger så att man får avslag på sin asylansökan eftersom man aldrig vistats i Afghanistan, förklarar Velibor Ljepoja, verksamhetsexpert på Migrationsverket.

Men att fler får ett utvisningsbeslut beror också på en ny praxis sedan i somras.

– Absolut, de som närmar sig 18 år får ju antingen ett utvisningsbeslut på en gång numera, eller ett tillfälligt uppehållstillstånd tills det att de fyller 18.

Enligt en färsk rapport från rädda barnen har våldsnivån ökat i Afghanistan de senaste åren och rekryteringen av barnsoldater har dubblerats sedan 2014.

Men för att situationen ska räknas som ett fullskaligt krig krävs mer än så, berättar Velibor Ljepoja.

– Det måste bli precis som i Syrien i stort sett för att det ska bli så, säger han. 

Zaki i Gävle är en av de ensamkommande barn från Afghanistan som precis fått veta att han måste lämna Sverige. Och nu fruktar han för sitt liv. 

– Jag kommer att bli dödad, hundra procent, säger Zaki. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".