1 av 2
Magoo Söderhamn julkalendern Henrik Jernberg, Andreas Östlund och Jens Lindgren
2 av 2
Henrik Jernberg, Andreas Östlund och Jens Lindgren på 3D-företaget Magoo. Foto: Catrin Landén/Sveriges Radio

Söderhamnare skapade luftskeppet i årets julkalender

"Man vill ju ha den där magin liksom"
3:48 min

Årets tv-julkalender heter Selmas saga och specialeffekterna har gjorts i Söderhamn hos 3D-skaparna på Magoo.

– Vi har skapat all magi i årets julkalender kan man säga, säger 3D-artisten Jens Lindgren.

Företaget Magoo i Söderhamn har gjort alla specialeffekter och andra visuella delar i äventyret Selmas saga som har premiär imorgon den 1 december.

– Vi har gjort luftskeppet till exempel som är helt dataanimerat. Det har vi byggt upp i datorn som en typ av trådmodell som vi har lagt ytor och material på och fått att röra sig så realistiskt som vi kan, säger Andreas Östlund som också är 3D-artist.

De har också animerat en "guldboll" som syns i trailern till årets kalender. När scenerna filmade användes en lampa på en pinne som sedan suddats bort i efterhand och ersatts med den animerade bollen. På så vis får man ett realistiskt ljus i ansiktet på skådespelarna från bollen.

Att skapa julstämning är viktigt för Andreas Östlund och Jens Lindgren på Magoo.

– Man vill ju ha den här magin liksom. Det tycker jag är viktigt med julkalendern. Att man försöker få det så magiskt som möjligt. Det har saknat faktiskt, om jag ska vara ärlig, i några år själv. Jag tittar alltid på julkalendern, säger Andreas Östlund.

Det är lite blandade känslor inför premiären, berättar han.

– Väldigt spännande tycker jag. Det är lite nervöst och sådär. Jag har inte tittat på alla avsnitt, jag har tittat på några stycken bara, och jag tycker det känns bra. Så lite trygg känner jag mig samtidigt som man är nervös.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".