Parkinsons Britta Djurberg Neurologisk vård
Britta Djurberg i Gävle får allt för sällan konsultera en neurolog. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio

Kraven på den neurologiska vården skärps

Ett besök per år räcker inte!
1:40 min

Patienter med neurologiska sjukdomar som Multipel skleros (MS) och Parkinsons måste oftare än i dag få möjlighet att träffa erfarna neurologläkare. Det understryks i nya riktlinjer för den neurologiska vården som Socialstyrelsen presenterar i dag.

Socialstyrelsens har på regeringens uppdrag för första gången tagit fram nationella riktlinjer för hur de som drabbats av allvarliga neurologiska sjukdomar ska tas om hand.

Särskilt understryks patienternas behov av tätare kontakter med specialistläkare än vad som är fallet i dag.

Läkarbesöken är sporadiska konstaterar Britta Djurberg, ordförande i föreningen för Parkinsonssjuka i Gästrikland.

– Vi som har Parkinsons får träffa läkare en gång per år. Vid det andra årliga besöket är det en Parkinson-sjuksköterska som tar emot, berättar hon.

Det räcker inte, anser Britta Djurberg:

– Nej, jag tycker att man borde få träffa läkaren oftare. Det tycker nog alla som har den här sjukdomen!

Det tycker även Socialstyrelsen som nu rekommenderar att MS-sjuka ska garanteras minst ett läkarbesök per år och de med Parkinsons två besök per år. Det är ett välkommet besked, säger Britta Djurberg:

– Det skulle behövas ännu fler besök, men om vi får rätt till två besök per år skulle det definitivt vara en förbättring, säger hon.

Socialstyrelsens nya riktlinjer slår fast hur ofta neurologiskt sjuka ska träffa doktorn, att ska finnas så kallade multidisciplinära team på neurologmottagningarna och vilka behandlingsmetoder som ska användas.

Hur den kritiska bristen på neurologer ska lösas framgår däremot inte. Det är ju inte heller Socialstyrelsens utan ansvariga sjukvårdspolitikers sak att göra de nya rekommendationerna till verklighet säger Per-Henrik Zingmark, projektledare vid Socialstyrelsen.

– Det är landstingens sak att se till att man har en tillräcklig bemanning. Jag hoppas att man gör en genomgång av både MS- och Parkinsonsvården och tar till sig våra rekommendationer, säger han.

Det är bra att ribban nu har höjts för den neurologiska vårdens kvalitet säger Britta Djurberg. Men för att nå målet återstår fortfarande den hårdaste nöten att knäcka:

– Det handlar ju om brist på specialistläkare! Det finns helt enkelt för få neurologer, konstaterar hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".