Gävle kommun har fastnat för det så kallade öst-västliga alternativet.
1 av 2
Gävle kommun har fastnat för det så kallade öst-västliga alternativet. Foto: Gävle kommun
Ulrika Jonsson är projektledare för översiktsplanen på Gävle kommun.
2 av 2
Ulrika Jonsson är projektledare för översiktsplanen på Gävle kommun. Foto: Ingegerd Sörgard / Sveriges Radio

10 000 nya bostäder i Gävle - så planerar kommunen att utveckla staden

"Största bebyggelseutvecklingen sker i staden"
1:20 min

Nu börjar den nya översiktsplanen för Gävle kommun bli klar. Fram till 2030 är tanken att bygga 10 000 nya bostäder. Exakt var är fortfarande osäkert, men den största bebyggelsen är tänkt att utvecklas i staden.

I planerna att utveckla Gävle kommuns bebyggelse har kommunen fastnat för det så kallade öst-västliga alternativet. Av de 10 000 planerade bostäderna kommer därför 8 000 av dem att byggas inne i Gävle stad. 

— I samrådet gick vi ut med två olika alternativ och ett av dem var ett öst-västligt alternativ, vilket innebär att den största bebyggelseutvecklingen sker i staden, säger Ulrika Jonsson, projektledare för översiktsplanen på Gävle kommun.

— Och sen har vi i Valbo, Forsbacka, Furuvik och Norrlandet fördjupade översiktsplanerna, som i mer detaljerad nivå beskriver hur de här områdena ska utvecklas.

Men exakt var bostäderna ska byggas ger den nya översiktsplanen inte något klart svar på. Det ska komma att utredas i en särskild strategi. Var ostkustbanan ska gå i framtiden är inte heller klart.

— Från Gävle kommuns sida har vi gått in och förespråkat att ostkustbanan ska flyttas till ett läge väster om E4:an. Men där håller ju Trafikverket på och utreder de båda alternativen fortfarande, det vill säga både väster om E4:an och sen efter befintlig sträckning, säger Ulrika Olsson.

— Sen har vi ju riksväg 56 också, även där håller Trafikverket på att utreda lägen för de här delarna. Och vi har redovisat vilka de stråken är som Trafikverket tittar på.

I februari kommer allmänheten att få ta del av och lämna synpunkter på den nya översiktsplanen. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".