Gävles nya stadsarkitekt Helena Tallius Myhrman gästade studion.
Gävles nya stadsarkitekt Helena Tallius Myhrman gästade studion. Foto: Martin Svensson / Sveriges Radio

Gävles stadsarkitekt: Behöver inte oroa oss för tät bebyggelse

"Behöver inte göra som i Stockholm"
0:47 min

Av de 10 000 planerade bostäderna är 8000 av dem planerade att byggas inne i Gävle stad. Kommunens nya stadsarkitekt Helena Tallius Myhrman ser stora möjligheter i att utnyttja stadens industriområden.

— Jag kan inte gå in och göra om det planeringsarbete som pågått under väldigt lång tid men jag kommer ju att gå in i det som nu finns och jag tycker att översiktsplanen är ett jättebra dokument, säger Gävle kommuns nya stadsarkitekt Helena Tallius Myhrman. 

I översiktsplanen som Gävle kommun nu börjat sammaställa har man fastnat för det så kallade öst-västliga alternativet vilket innebär att den största bebyggelseutvecklingen sker i staden. Av de 10 000 planerade bostäderna fram till 2030 är 8000 av dem tänkta att byggas inne i Gävle stad. 

Men Helena Tallius Myhrman är inte orolig för att parker och grönområden kommer komma att försvinna. 

— Förtätning använder man i alla möjliga sammanhang, men här måste man säga att Gävle ju har det väldigt bra. Här har vi stora industriområden som man håller på att lämna. Och eftersom de är väldigt centralt belägna så vi slipper ju därmed göra som exempelvis i Stockholm där man bygger stora lådor på husen, säger Helene Tallius Myhrman.

Hela intervjun med Helena Tallius Myhrman kan du höra nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".