Fängelsemuseets chef Katarina Kallings konstaterar att det kostar att skapa kultur.
Fängelsemuseets chef Katarina Kallings konstaterar att det kostar att skapa kultur. Foto: Ingegerd Sörgard/Sveriges Radio

Kommunalt stöd till Fängelsemuseet dras in

Museichef: Man blir arg naturligtvis
1:00 min

Gävle kommun har dragit in hela verksamhetsstödet till fängelsemuseet i Gävle för nästa år. Tidigare har fängelsemuseet fått 130.000 kronor om året i verksamhetsstöd men nästa år blir det ingenting.

– Man blir chockad och man blir arg, det är naturligtvis så. Det är tråkigt att kultur alltid ska handla om pengar, säger Katarina Kallings som är chef för fängelsemuseet.

Fängelsemuseet i Gävle får varje år 1,5 miljoner kronor i statsbidrag och har entréavgifter och visningsavgifter som brukar ge cirka 800.000 kronor om året.

Kommunens verksamhetsbidrag är alltså bara en liten del av budgeten, men museet hade bland annat tänkt använda det för att ge skolorna fri entré.

Den motivering som Katarina Kallings fått till att bidraget nu dras in är att museet numera har gratis hyra sedan allaktivitetshuset startats. Men det håller inte riktigt, säger hon.

– När man får fri hyra och samtidigt kravet att man ska producera kultur, då kostar ju det pengar. Vi har ju driftskostnader i det här huset, det är stora summor.

Att verksamhetsbidraget dras in får alltså konsekvenser konstaterar Katarina Kallings.

– Det blir ju en nedskärning på så vis att vi inte kan vidareutveckla oss utan nu handlar det om att bara hålla basutställningen i gång. Vi har ju väldigt lite resurser redan innan, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".