WiFi Gratis Internet Bollnäs Kommun Brotorget Förslag IT Strateg
IT-strategen Katarina Ahlström på Brotorget i Bollnäs Foto: Kristian Bruce Bolinder/Sveriges Radio

Brotorget i Bollnäs kan införa gratis internet

Katarina Ahlström: En självklar del i samhället
1:41 min

Bollnäs kommun ska utreda vad det kan kosta att införa en gratis surfzon på Brotorget i Bollnäs - precis som Hudiksvall har gjort på Möljen i centrum.

Om det visar sig vara ekonomiskt gångbart blir Brotorget först ut i Bollnäs kommun med gratis internet på offentlig plats.

Tillgången till internet är en självklar del i dagens samhälle och många tjänster bygger på det, och därför tycker vi att vi ska ge medborgarna möjligheten att kunna koppla upp sig även på Brotorget, säger Katarina Ahlström som är IT-strateg på Bollnäs kommun.

Planen är att ett fritt trådlöst internet på Brotorget ska bli ett steg i Bollnäs kommuns arbete med att bli en attraktiv kommun att leva och verka i.

Vilka tror ni kommer använda sig av det?

– Turister i första hand, ungdomar eller äldre och de som är utsatta för ett socialt utanförskap som inte har råd att köpa internet själva, säger Katarina Ahlström.

Utredningen startar vid årsskiftet och om ekonomin tillåter kommer det nya Brotorget bestyckas med riktade accesspunkter som gör att torgets besökare har möjlighet att koppla upp sig mot internet.

– Allt gratis är ju gott, och wifi används ju varje dag i princip av alla med smarta telefoner, säger Bollnäsbon Ingela Eriksson.

– Jag kommer använda det mycket när jag väntar på bussen på brotorgshållplatsen. Jag tycker att det är jättebra, det är ju inte så många ställen där det finns gratis wifi i Bollnäs, säger Mathilda Eriksson i Bollnäs.

Men alla är inte helt optimistiska till förslaget på fritt internet i centrala Bollnäs.

– Då ska man stå och krångla med det också, säger Kerstin Nilsson.

– Har folk det behovet att de måste stå på Brotorget och surfa? Undrar Sven Nilsson.

Även i Sandviken utreds möjligheterna att kunna ha fritt wifi på vissa platser i centrum.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".