Örebro tingsrätt besökare
Besökare i Örebro tingsrätt. Foto: Simon Schagerström/Sveriges Radio.

Saxlind döms för hets mot folkgrupp

Juryn: Artikel utryckte missaktning mot folkgrupp
0:45 min

Söderhamnsbon Martin Saxlind som i dag stod inför rätta i Örebro tingsrätt misstänkt för hets mot folkgrupp, har nu fällts för brottet.

Det hela handlar om en artikel som publicerades förra året på den högerextrema nättidningen Nordfront och som hyllade Adolf Hitler.

Nättidningen har sin postadress i Hörken i Ljusnarsbergs kommun och det var därför som målet gick upp i Örebro tingsrätt.

Och det var ett ovanligt mål på så sätt att den åtalade Martin Saxlind, som är ansvarig utgivare för Nordfront, hade begärt att en jury skulle pröva målet innan domen föll. Det har inte hänt i Örebro tingsrätt på länge.

Juryn ansåg dock att artikeln i tidningen som målet handlade om uttryckte missaktning mot folkgruppen judar, och faller då inom ramen för hets mot folkgrupp.

Tingrättens domare var av samma uppfattning. Domaren ansåg inte heller att en fällande dom strider mot grundläggande fri- och rättigheter.

Den nu dömde Martin Saxlind har redan fått en fängelsedom på sex månader, och dagens dom kommer att ingå i den påföljden.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".