Lillbocken finska brandvakter
Traditionella brandvakter med hundraårig erfarenhet rycker in. Foto: HASSE HOLMBERG / TT

Finländska brandvakter ska skydda Lillbocken

"När vi fick veta om ert problem med Gävlebocken ville vi hjälpa till"
3:32 min

Traditionella brandvakter från Gävles finländska vänort Raumo skulle komma och vakta Gävlebocken men hann inte fram. Nu ska de ge Lillbocken sitt beskydd.

– Det är en gammal tradition det här med brandvakter som gått runt i vår gamla trädstad och vaktat. Vi har liksom återupplevt det och när vi visste om ert problem med Gävlebocken ville vi hjälpa till och vakta också över Gävlebocken, berättar Tapio Koivukari som är en av dem som ska besöka Gävle.

Guds allsmäktige, evige och milde hand. Bevara vår stad från eld och brand.

Raumo i Finland är en gammal trädstad som fick stadsrättigheter 1442 och stadkärnan, Gamla Raumo, finns med på Unescos världsarvslista. Brandvakterna är en gammal tradition med hundraåriga anor.

– När natten ringdes in från rådhuset klockan 10 på kvällen. "Klockan är tio slaget", sades det. Det pratades också svenska då i Raumo, "Guds allsmäktige, evige och milde hand. Bevara vår stad från eld och brand", säger Tapio Koivukari.

Om brandvakterna såg att ljus var tända någonstans så gick de dit och sa att de måste släcka. Traditionen lever kvar och brandvakterna som kommer besöka Gävle har speciella kläder, traditionella brandvaktarkläder från 1800-talet.

– Det är svarta överrockar, svarta lädarstövlar och en cylinderhatt. Och en stav man går med.

Vi ska vakta Lillebocken.

Gävlebocken har ju redan brunnit ned så nu blir det istället bockens ersättare, Lillbocken, som får de finländska brandvakternas beskydd.

– Vi ska vakta lillebocken och kolla på staden. Jag vet inte om det blir en tradition men vi har tänkt att komma också nästa år och önska att det lyckas bättre så vi hinner vakta den stora bocken, säger Tapio Koivukari. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".