Bollnässupportern Mässen Bollnäs Edsbyn Derby Bandy
1 av 4
För Bollnässupportern ”Mässen” så betyder matcherna mot Edsbyn allt. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio.
Patrik Nilsson Bollnäs bandy
2 av 4
Patrik Nilsson gjorde fyra mål för Bollnäs. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio.
Gabriella Alvarsson Viktor Sandquist Edsbyfans
3 av 4
Gabriella Alvarsson hoppades på Edsbyseger så syster Felicia skulle få en fin födelsedag, men tyckte ändå att Bollnäs är ett mycket bra lag. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio.
publik hälsingederby edsbyn bollnäs bandy
4 av 4
Bandyderbyt mellan Edsbyn och Bollnäs lockade 2300 åskådare. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio.

Jubel för Bollnäs i superderbyt mot Edsbyn

"Mässen": "Matchen betyder allt"
1:35 min

Det var stort tryck på läktarna när Bollnäs mötte Edsbyn på bortaplan. Matchen slutade med vinst för gästerna med 7-3.

Åttaåriga Gabriella Alvarsson var klädd i Edsbyns rödblå färger och hoppades på vinst för sin systers skull.

– Det är Felicias födelsedag i dag så det är ganska viktigt att Edsbyn vinner. Annars får hon en dålig födelsedag. Fast de är ganska bra Bollnäs...

 Vad betyder matchen för en Bollnäsbo?

– Allt. Nej, men de måste vinna i dag. Hör du vilket tryck!, säger Michael "Mässen" Larsson och skrålar vidare i sin orangeblå skrud.

Bollnäs såg ut att gå mot en lätt seger i det prestigefyllda derbyt mot Edsbyn. Redan efter 19 minuters spel ledde gästerna med 1-4.

Men Edsbyn kom igång allt mer och reducerade i slutet av första och början av andra, och inledde sedan en hård press mot Bollnäsmålet.

Bollnäs räddades av hemmalagets svaga hörnskytte och en vass Patrik Aihonen i mål – och, givetvis, av nyförvärvet Patrik Nilsson som var sylvass den här kvällen och svarade för totalt fyra mål.

– Det här var riktigt roligt, det var första riktiga hälsingederbyt, vi mötte ju Broberg också men det här var det första riktiga som jag ser det. Så får vi vinna så här. Fantastiskt skönt!

Att få uppleva sitt första riktiga hälsingederby var stort för Patrik Nilsson som är från Söderfors och Sandviken. Han skickar en eloge till Bollnäsklacken som gav en fantastisk inramning till den spännande matchen.

– De är väldigt bra Edsbyn, framförallt i andra halvlek. De trycker ned oss lite och så där och vi får jobba i defensiven. Sen sätter Mickelsson 5-3 och sen rullar det på, så det var riktigt skönt, säger Patrik Nilsson.

Edsbyns nyförvärv, Tuomas Määttä, var inte lika nöjd. Att förlora mot just Bollnäs känns tungt.

 – Det var en tuff och jämn match. Bollnäs var bra. Men matchen avgörs av våra egna misstag, säger Tuomas Määttä.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".