Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal med giftig rök som sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Ni som bor i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)

Manifestation mot försämringar av LSS

Publicerat lördag 3 december 2016 kl 14.10
Pia Jansson (M): "Assistans betyder allt för drabbade"
(1:26 min)
Moderata politikern Pia Jansson från Gävle är själv drabbad av MS och brinner för frågan stöd och service till funktionshindrade.
1 av 3
Moderata politikern Pia Jansson från Gävle är själv drabbad av MS och brinner för frågan stöd och service till funktionshindrade. Foto: Christian Höijer/P4 Gävleborg
Helene Åkerlind (L) och Maria Benterud RBU Gävleborg vill att regeringen satsar mer på LSS.
2 av 3
Helene Åkerlind (L) och Maria Benterud RBU Gävleborg vill att regeringen satsar mer på LSS. Foto: Christian Höijer/P4 Gävleborg
Många samlades till demonstrationen på Stortorget i Gävle.
3 av 3
Många samlades till demonstrationen på Stortorget i Gävle. Foto: Christian Höijer/P4 Gävleborg

På internationella funktionshinderdagen under lördagen anordnades manifestationer mot det som många anser vara försämringar av LSS.

LSS står för Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Och det är bland annat mot bakgrund av att Försäkringskassan fått i direktiv av regeringen att se till att kostnaderna för assistansersättning inte fortsätter att öka som dagens manifestationer hålls runt om i Sverige.

På Stortorget i Gävle finns flera organisationer för funktionshindrade samlade för att göra sina röster hörda.

Moderata politikern Pia Jansson från Gävle var en av talarna under lördagen. Hon har sen länge levt med sin sjukdom MS, multipel skleros, och klarar sig inte utan assistans.

– För min del har det inte försämrats, men för många andra. Assistans betyder allt för den som drabbas av sjukdom. För mig betyder det att jag kan fortsätta göra det jag vill göra, som politiker inom kommun och landsting och ha en meningsfull fritid.

Maria Benterud är konferencier för dagen och tillhör RBU Gävleborg, Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar.

– Vi vill manifesta vårt stöd för LSS, det är en landsomfattande manifestation på 23 platser i Sverige under parollen Assistans är frihet – Rädda LSS. 

Helene Åkerlind, kommunstyrelsens vice ordförande för Liberalerna, på vilket sätt tycker du att LSS har urholkats?

– Dels för att lagen tolkas allt snävare, dels för att man lägger in stora besparingskrav på lagen. Tvärtom borde vi satsa mer.

Vad tror ni att demonstrationen ska hjälpa till med?

– Om man inte är drabbad tror jag kanske inte att man känner till försämringarna. Och det handlar om att ta strid för de svagaste i samhället. 

Vad har försämrats då?

– Bland annat har tiden som drabbade kan få assistans dragits in, säger Helene Åkerlind.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".