Nio års fängelse för människosmugglare

Det blev nio års fängelse för den före detta sandvikenbon Khaleed Daoed som hjälpte till med att organisera en smuggelresa med båt som slutade med att 353 människor dog.

Khaleed Daoed grät tyst när han fick sin dom i Brisbane Supreme Court i Australien. Men åklagaren Glen Rice sa att han inte hade visat någon ånger - annat än självömkan - och att han måste ha varit medveten om riskerna med båtresan.

Khaleed sa under rättegången att han gjorde en humanitär insats. Men om det vore så skulle han inte ha satt över 400 personer på en så illa utrustad båt, kontrade åklagaren med.

Domaren gick på samma linje och dömde Khaleed Daoed till nio års fängelse. Två av de åren har han redan avtjänat i häkte.

Men domaren underströk att han inte döms för alla de som drunknade utan att rättegången handlade om människosmuggling.

Det var år 2001 som en 20 meter lång träbåt i Indonesien packades full med över 400 flyktingar som hoppades på en bättre framtid i Australien. Men båten sjönk - några lyckades klamra sig fast på vrakspillrorna - men 353 människor drunknade.

Efter olyckan fick Khaleed Daoed uppehållstillstånd i Sverige och han bosatte sig i Sandviken. Men rättvisan han ikapp honom och han greps och häktades i Gävle och utlämnades till Australien.