Hudiksvalls tingsrätt. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Egenföretagare inför rätta - fällde träd över 26-åring som avled

Försvaret: Det är totalt oförklarligt
1:11 min

Poliser och väktare fanns på plats när rättegången mot en 30-årig egenföretagare hölls i Hudiksvalls tingsrätt i dag.

Miljöåklagare Christer Jarlås har åtalat mannen för arbetsmiljöbrott med vållande till annans död och menar att han bär ansvar för att en 26-årig man avled i samband med en trädfällning i Vallsta för två år sedan.

– Den person som är åtalad är den som har sett till att det här arbetet har utförts, det han som har sett till att den som omkommer är där och det är han som har bestämt hur de ska arbeta, och den omkomne utförde bara de arbetsuppgifter som den åtalade gav honom, säger åklagare Christer Jarlås.

När åklagaren gick igenom händelseförloppet då 26-åringen fick trädet över sig och visade bilder på en blodig hjälm blev det för mycket för 26-åringens mamma som satt i rättssalen och lyssnade och hon brast i gråt.

Även för 30-åringen brister det när han berättar om trädfällningen som kostade 26-åringens liv.

När han kapade trädet var området tomt men när trädet föll ser han att 26-åringen gått tillbaks och får hela trädet över sig.

– Det är för oss totalt oförklarligt för innan min klient fäller trädet har han kommunicerat med den man som senare avlider, han har haft kontakt med honom och förvissat sig om att han visste att trädet skulle fällas, och precis när trädet fälls då går han återigen in i fallområdet, säger 30-åringen försvarare advokat K-G Myhrberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".