Ann-Marie Burénius Ironman Gävle
Ann-Marie Burénius från Gävle har ett hårt träningsår framför sig. Foto: Catrin Landén/Sveriges Radio.

Ann-Marie Burénius, 62, vill bli världsmästare i Ironman

"Jag kunde inte låta bli tanken på att testa!"
4:40 min

Ann-Marie Burénius, 62 år från Gävle, kommer nästa höst ställa upp i VM i Ironman i USA. En tuff tävling med simning, cykling och sedan maraton på det.

Det hela började med att Ann-Marie kollade på sin son som gjorde en Ironman. Hon blev väldigt imponerad men kunde inte förstå varför man skulle utsätta sig för något sådant. 

En Ironman består av nästan 4 km simning, sedan 18 mil cykling och efter det ett maraton. När Ann-Marie fick reda på att det fanns en halv Ironman så väcktes ett intresse, den innehåller samma grenar men är halva distanserna.

– Då blev det lite utmanande och lite roligt och jag är nog lite nyfiken av mig helt enkelt. Jag kunde inte låta bli tanken på att testa, säger Ann-Marie.

Den första, halva Ironman-tävlingen som hon gjorde var i Jönköping. Det var i den tävlingen som hon tog sig vidare till Ironman-VM i Tennessee, USA.

Vinnaren i varje åldersklass går vidare till världsmästerskapen och i Ann-Maries åldersklass var hon den enda som ställde upp. Men för att gå vidare behövde hon klara den stora utmaningen att ens gå i mål.

– Jag tränade hårt för att komma i mål, det finns ju spärrtider hela vägen på alla distanserna och under loppen. Så jag fick ju träna för det!

Jag hade aldrig cyklat landsvägscykel! 

Ann-Marie Burénius berättar att hon är väldigt aktiv som person men att de tre grenarna i Ironman var mer eller mindre helt nya för henne. Hon hade inte simmat särskilt mycket och kunde inte crawla utan anmälde sig till en crawl-kurs.

– Jag hade aldrig cyklat landsvägscykel, jag köpte cykeln sommaren innan i och för sig och började lite smått, men jag har ju gått på spinning på Friskis och Svettis så jag är ju van att träna, säger Ann-Marie.

Och jogga? Det hade hon inte gjort på 10 år.

– Det hade jag lagt ned för jag tänkte, som många tänker, jag är för gammal jag klarar inte det här. Det kanske är den tanken som jag lite vill ändra på.

Det var ju en extra sporre verkligen och de har uppskattat det så otroligt att vi gjort det här.

Det finns ytterligare en sporre till att ställa upp i den hårda tävlingen: en insamling. Hennes dotter, dotterns pojkvän och dennes bror tränade tillsammans inför Ironman och gjorde utmaningen ihop. Då kom de på att de ville göra det för någon god sak också.

– Då har vi en väldigt nära vän och bekant som har en flicka som har morbus down (Downs syndrom. reds.anm.) och då kände vi att där kanske vi kan bidra på något vis, säger Ann-Marie.

De kontaktade Svenska Downföreningen och har via sin Facebooksida, Team 321, samlat in pengar till föreningen.

– Det var ju en extra sporre verkligen och de har uppskattat det så otroligt att vi gjort det här, säger Ann-Marie.

Insamlingen fortsätter nu under träningsåret inför VM nästa höst i USA. Målet är inställt på att förbättra tiderna något från Jönköping – då var målet att ens gå i mål. Nu är siktet inställt på att genomföra tävlingen på under 7 timmar.

– Jag hoppas ju på att det ska vara möjligt!

Det kanske är värt att prova i alla fall?

Ann-Maries råd till de som vill komma igång och träna är att inte gå ut för hårt.

– Det är väl väldigt allmänt känt att det blir "nu ska jag ta tag i det här!" och så tränar man alldeles för hårt så man får ont eller skadar sig.

Bättre är att träna lugnt, metodiskt och lyssna på kroppen, tycker Ann-Marie. Sedan gäller det också att våga.

– Att inte tro att allting är omöjligt det är så lätt att vi faller in i det när vi passerat 60. Att det är försent eller "jag kan inte", men det kanske är värt att prova iallafall!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".