Bitte Lyrén Charlotte Humling Arbetsförmedlingen Arbetsmarknad Undersökning Unik Utsatt Utrikesfödda Arbetslöshet Prognos
Bitte Lyrén och Charlotte Humling, Arbetsförmedlingen Foto: Kristian Bruce Bolinder/Sveriges Radio

Oroväckande hög arbetslöshet hos utrikesfödda

Arbetsförmedlingen: "Klarar det inte ensamma"
1:14 min

Prognosen för arbetsmarknaden i länet ser positiv ut, men oroväckande är arbetslösheten hos utrikesfödda.

Vi har väldigt många som befinner sig i en utsatt situation. Det är så mycket som tre fjärdedelar av våra inskrivna som utgör en utmaning för att komma ut i jobb, säger Bitte Lyrén som är utredare på Arbetsförmedlingens utredningsenhet.

– En av svårigheterna man har i en utsatt grupp är att man är född utanför Europa. Många har gymnasial utbildning, erfarenhet och är redo och sugna att börja jobba. Här behöver Arbetsförmedlingen jobba ihop med arbetsgivare och andra aktörer för att synliggöra den kompetens som man har, säger Charlotte Humling, chef för Arbetsförmedlingen i Gävleborg.

Vad har ni då får planer och åtgärder på gång?

– Individuella snabbspår. Att man hittar lösningar för varje person. Vi måste titta på varje enskild individ och jobba med arbetsgivare och branscherna, säger Charlotte Humling.

Är det här något som Arbetsförmedlingen kommer klara av själv?

Absolut inte, utan vi behöver göra det här tillsammans med andra och vi gör det tillsammans med andra, säger Charlotte Humling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".