Elvi Sandberg med första utgåvan av Hälsingerunor från 1921 och senaste med Snoddas på omslaget.
Elvi Sandberg med första utgåvan av Hälsingerunor från 1921 och senaste med Snoddas på omslaget. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio.

Hälsingerunor – en pigg idealist på 95 år

"Ett sätt att ta del av amatörforskares resultat"
1:32 min

Hälsinglands hembygdskrets årliga utgåva av Hälsingerunor kommer nu ut för 95:e gången. Det handlar om allt från förr och sedan 1921 har drygt 1400 artiklar publicerats.

– Det är ett sätt att ta del av amatörforskares resultat. Det är många som blir pensionär och som har specialintressen ifrån sin hembygd och som har något att berätta och då kan man publicera där, säger

Elvi Sandberg från Hudiksvall som är en av redaktionsmedlemmar för Hälsingerunor.

Snoddas på första sidan, lite förundrande, är han en runa? Förra Radio Gävleborg medarbetaren "Bulle" Davidsson som ser Gröna Vågens dyningar på landet utanför Bollnäs. Och "Nathan Söderblom och musiken" är några av närmare 20 artiklar alla skrivna ideellt och om än det ena och än det andra, lite spretigt.

– Det är det den ska vara tycker vi. Den ska ge möjlighet för intresserade att komma till tals snabbt när man har sammanställt sitt forskningsmaterial eller sina uppgifter, säger Elvi Sandberg.

Hälsinglands hembygdskrets första utgåva kom 1921, sedan dess har 1400 artiklar publicerats av 470 medarbetare genom åren och nu finns allt i Elvi Sandbergs register, sökbart.

– Det började med att jag skulle skriva själv och då vill jag veta att jag kunde ge äran till den som redan gjort något i samma fält. Men jag började samla på mig böckerna och såg att jag behövde veta vad andra gjort, säger Elvi Sandberg.

Det står om gröna vågen bland annat - är det för modernt eller är det lagom för den här boken?

– Ja det är 40 år sedan så det platsar och uppgifter som kommer fram tack vare ny teknik det ger intressanta artiklar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".