Gävle får nu sitt första evakueringsboende. Foto: Jens Meyer/TT.
1 av 2
Ria Hela Människan ska inhysa EU-migranter vid extremväder. Foto: Jens Meyer/TT.
Wolther Planck.
2 av 2
Wolther Planck. Foto: Linnea Johansson/Sveriges Radio.

Ria Hela Människan öppnar härbärge för EU-migranter vid extremväder

"Vi vill inte att människor fryser ihjäl"
0:43 min

Det är nu klart att det blir Ria Hela Människan som kommer att ha hand om Gävle kommuns härbärge för EU-migranter vid extremväder.

Kommunstyrelsen i Gävle tog tidigare beslut om att ett härbärge för EU-migranter skulle finnas i kommunen. 

Det skulle vara ett härbärge som endast används vid extrema förhållnanden, som exempelvis klass två-varningar och temperaturer på tjugo minusgrader och kallare. 

Nu är det klart att det blir Ria Hela Människan som ska ha beredskap för att hysa in EU-migranter. Det blir ett enkelt härbärge med bara det allra nödvändigaste. 

– I princip är det madrasser på golvet, tak över huvudet, värme, något att dricka och tillgång till toaletter, säger Wolther Planck, kommunens samordnare i flyktingfrågan. 

Ria Hela Människan har sedan tidigare ett avtal där de hjälper EU-migranterna med frukost samt dusch- och tvättmöjligheter.

Det är inte klart än vad avtalet kommer att kosta kommunen per dygn om härbärget öppnar. Ria Hela Människan kommer dock inte att få någon ersättning för att bara ha en beredskap. 

– Däremot om de går in och jobbar så kommer de att ta ut en avgift som motsvarar deras personalkostnader, säger Wolther Planck. 

Kommunen har haft svårt att hitta en lokal som passar för ett tillfälligt härbärge. Men Wolther Planck är nöjd med den här lösningen. 

– Det handlar bara om allmän medmännsklighet. Det finns en gräns för vad människor kan utsättas för. Det har politikerna sagt, att vi inte vill att människor fryser ihjäl. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".