ljusdal rv84 vägarbete riksväg 84 genomfart
Foto: Sveriges Radio / Fredrik Sandberg / TT

Handlarna oroade över ny vägdragning i Ljusdal

Carina Janars: Vi är väldigt oroliga för hur centrum kommer att vara
1:07 min

På onsdagskvällen bjöd Trafikverket in Ljusdalsborna till informationsmöte om den planerade flytten av genomfarten av riksväg 84 i Ljusdal.

Intresset för mötet var stort och det var väldigt många frågor som ställdes.

– Det här är det viktigaste vi har framför oss. Vi är väldigt oroliga för hur centrum kommer att vara om man drar om vägen. Vad händer med handeln, framförallt? Vad händer med liv och rörelse som är i centrum, säger Carina Janars, centrumledare för handeln i centrala Ljusdal. 

Trafikverkets förslag gäller att flytta genomfarten av riksväg 84 från att gå genom centrala Ljusdal till en led väster om orten istället. Nuvarande riksväg 84 ska kopplas samman till den nya leden genom en rondell vid Älvbron. 

Carina Janars tyckte onsdagens mötet väckte fler frågor än svar och känner inte att de fått tillräckligt med information om de farhågor som finns kring förslaget.

– Till exempel hur gör man rondellen borta vid OK och den tunneln som planeras gå under järnvägen där? Hur kan man koppla på vägen Sjulhamregatan så att man kommer in mot Östernäs? Det kunde de inte svara på riktigt, säger Carina Janars.

– De kunde inte heller riktigt svara på hur man ska göra om genomfartstrafiken går nere vid folkparken, hur man ska få en trygg överfart till alla barn som ska till idrottsanläggningen som är där.

Handlarna i Ljusdal har tittat på exempel som Mora, där genomfartstrafiken fått vara kvar, och handelsindex ökat. I Leksand flyttades genomfarten från centrum och där gick handelsindex ned. 

Vinsterna med flytten som Trafikverket angav var bland annat att minska buller och olyckor i centrum. Men Carina Janars är inte övertygad.

– Vi måste få mer information! Vi gick därifrån med lika många frågor, säger hon.

Inga beslut är fattade än men Trafikverkets plan är att en flytt ska kunna genomföras till 2020.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".