Krönikör: Niklas Folkegård Foto: Sveriges Radio
Krönikör: Niklas Folkegård Foto: Sveriges Radio
Krönika: Niklas Folkegård

Expansiva Tovabo går inte att komma ifrån

"Människor i Tovabo smyger omkring i skogarna nattetid"
3:57 min

Jag har försökt komma ut ur den här kommunen i tre veckor nu, men det går ju inte. Varenda gång jag stannat till och kollat var jag är så har jag fortfarande varit kvar i Bollnäs Kommun.

Så även denna vecka. Men jag tror att jag har kommit på anledningen. Bollnäs Kommun håller på att expandera. Och det är här i Tovabo – kommunens sydvästra spets – som expansionen märks som allra tydligast. Människor i Tovabo smyger omkring i skogarna nattetid och flyttar kommungränsen västerut, centimeter för centimeter. De sätter upp små klistermärken där de drar fram. Klistermärken med Bollnäs Kommunvapen, en trana som spelar bowling.

Fulla madrasser
Anledningen till expansionen är att Bollnäs Kommun blivit för trång för dem som bor där. Inte för att det bor så herrans många människor i Bollnäs Kommun, men de tar plats. Folk i kommunen köper nya grejer hela tiden, utan att varken sälja av eller källsortera de gamla. Och de köper alldeles för stora grejer, och är helt usla på att packa ihop grejerna så att de tar mindre plats.

Att stapla på hög är en metod som inte finns i den här kommunen. I alla andra kommuner brukar folk tömma ut luften ur sina luftmadrasser och uppblåsbara små bassänger när sommaren är över. Inte i Bollnäs Kommun. Här låter man luften vara kvar i. Sen går man ändå och köper nytt till nästa sommar.


De flesta i kommunen äter för mycket och går upp i vikt. De som lyckas hålla en balanserad diet och har en aktiv livsstil pratar oavbrutet om just den grejen så att de tar upp dubbelt så mycket plats som de överviktiga.


Hela Bollnäs Kommun har blivit så trång så att det är svårt att ta sig fram utan att snubbla. Men att försöka ta mindre plats var inget alternativ. Folk i kommunen försökte knö ihop sig men då fick de spänningshuvudvärk och kramp och började svettas. De skulle kunna konsumera mindre men då
skulle ekonomin gå utför, det vet ju varenda nationalekonom. Och skulle de tömma ut luften ur sina luftmadrasser så skulle det leda till oacceptabla utsläpp av koldioxid.

De enda lösningen på trängselproblemet var att expandera Bollnäs Kommun. I smyg. Byarna i kommunens ytterkant fick i uppdrag att ta sig in i grannkommunerna och ändra riktnummer. Klockarnäs och Björnås är färdiga till hälften. Nu går folk i Tovabo omkring med listig min och sjunger First we take Gårdviksbo then
we take Svabensverk. Så jag gissar att det är deras tur snart.

Lord Lönnbark
Men den smygande expansionen runt Tovabo tog plötsligt fart. Det var när diskussionerna om Region Svealand havererade. Plötsligt stod det klart att det inte kommer att bli någon storregion inom den närmaste tiden. Storregionens tilltänkta ledare, Svante Lönnbark, tog kontakt med
expansionsrörelsen i Tovabo. Fidel Castro är död, världen behöver en ny ledare att frukta och Svante Lönnbark behöver en organisation att leda. Den nya Superregion Bollnäs håller på att ta form här i Tovabo.

Den nya storregionen kommer att bre ut sig med hjälp av traditionell
kulturimperialism. De omkringliggande kommunerna kommer tvingas att prata Bollnäsmål. Jazz i Svaben kommer att bytas ut mot Bollnäspunk i Svaben. Och i varje by som införlivas i superregionen kommer man att sätta upp det nya regionvapnet. Det är en bild av Svante Lönnbark
som spelar bowling.

Det här är Niklas Folkegård från Tovabo, onsdag

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".