Sara Mellberg bloggar och föreläser under namnet "Lilla Speedos mamma".
Sara Mellberg bloggar och föreläser under namnet "Lilla Speedos mamma". Foto: Catrin Landén/Sveriges radio

Lilla Speedos mamma vill sprida kunskap om ADHD

"Det blev bara ännu mer fel"
0:36 min

Sara Mellberg bloggar och föreläser under namnet Lilla Speedos mamma. Sara är mamma till tre pojkar, som alla har neuropsykiska diagnoser. Nu vill hon sprida kunskap.

När Sara Mellberg och hennes man fick veta att mellansonen hade ADHD började Sara leta efter information. 

– Vi saknade kunskap när vi fick vår första diagnos och den information som fanns på BUP var så negativ. Det fanns ingen positiv information och i somras kom jag på att jag skulle börja blogga och skriva om det här alltid kan det hjälpa nån.

 Du kallar dig för Lilla Speedos mamma. Varför gör du det?

– För att han är som en liten Speedo, vår minsta son Ture. Han är som en duracellkanin. Det finns inget stopp där, han är väldigt energifylld. Full fart hela tiden.

I början när barnen fick sina diagnoser påverkades familjelivet väldigt negativt.

– Vi hade ingen kunskap. Och när man inte har någon kunskap reagerar man ofta del. Och vi gjorde många fel. När våra killar blev arga och fick utbrott blev vi arga tillbaka till exempel. Nu vet vi att det är bättre att försöka att inte reagera så starkt på utbrotten eller att bryta dem med något helt annat som till exempel kitteljaga, säger Sara Mellberg och skrattar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".