Två åtalade för fängelseupplopp

På fredagen åtalades två män för upploppet på Gävleanstalten för en månad sen. Skadegörelsen på fängelset var mycket omfattande och de två männen åtalas för våldsamt upplopp.

Några maskerade fångar drog igång upploppet som ledde till att nästan en hel avdelning på Gävlefängelset förstördes. Internerna beväpnade sig bland annat med lösryckta element och krossade sedan glasrutor, inredning och väggar.

Fyra vårdare tvingades fly från avdelningen och internerna lyckades åstadkomma skadegörelse för minst 2,5 miljoner kronor.

Mycket tyder på att upploppet var planerat, säger kammaråklagare Christer Sammens till SR Gävleborg, bland annat eftersom fångarna var maskerade.

Enligt personalen deltog minst ett tiotal interner i upploppet, men eftersom de var maskerade var det svårt att identifiera dem. De två åtalade, en 31-åring och en 28-åring, är de som med störst säkerhet har kunnat pekas ut av personalen. Men åklagare Christer Sammens utesluter inte att det blir fler åtal.

Orsakerna till upploppet är okända eftersom ingen har erkänt, men kan, enligt förhören med internerna, vara missnöje med dåliga tv-apparater, att de inte längre tilläts ha kontanter på avdelningen, hårdare regler kring telefonsamtal ut och för få promenader, men det kan också enligt vissa ha varit frågan om en ren kraftuppvisning.

Rättegången kommer att hållas på fredag nästa vecka.