En djursjukskötare tar hand om en hund efter en operation. Foto: Adam Ihse/TT
Arkivfoto. En djursjukskötare tar hand om en hund efter en operation. Foto: Adam Ihse/TT

Brist på djursjukskötare efter krav på legitimation

"Det är svårt på sommaren"
1:24 min

Det är brist på djursjukskötare i Sverige efter att kraven på legitimation infördes. Och det märks också i Gävleborg, särskilt under längre ledigheter.

– Det är väl kanske mest under sommarmånaderna som det kan vara svårt att få tag på behörig personal, berättar Birgitta Sjölin som är chef på Hälsinge Smådjursklinik i Hudiksvall.

Hur brukar ni lösa somrarna då?

– Då brukar vi omfördela arbetsuppgifterna lite. Så att man verkligen utnyttjar djursjukvårdarna till de arbetsuppgifter som de måste utföra och så får man sätta djurvårdarna på de andra uppgifterna.

En djursjukskötare assisterar veterinärer vid behandlingar och operation, men får på egen hand genomföra en del vaccineringar och undersökningar.

Vid en rundringning till flera djurkliniker i länet så märks ingen större brist på djursjukskötare just nu, även om man på vissa håll har haft en del bemanningsproblem.

Men allra störst problem har nog de största klinikerna i landet som har dygnet runt-öppet, menar Birgitta Sjölin i Hudiksvall.

– De tror jag har det jättetufft att få det att gå runt. Och det drabbar ju personalen och de som har den kompetensen får jobba mycket. 

Den största orsaken till bristen på djursjukskötare i landet är att det utbildas alldeles för få, säger Birgitta Sjölin.

– Ja, absolut. Det utbildas drygt 50 per år och behovet ligger på runt 200 per år. Det är ju grundproblemet, och att börja utbilda fler skulle man ju ha gjort för sex-sju år sedan när man såg att legitimationen var på gång. Man visste ju redan då att det kommer att bli brist, säger Birgitta Sjölin, chef på Hälsinge Smådjursklinik i Hudiksvall.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".