Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Osäkerhet kring papperslösas rätt till bistånd

Publicerat fredag 9 december 2016 kl 05.59
"Komplex fråga"
(1:49 min)
Muhammed Karar lever som papperslös i Gävle.
Muhammed Karar lever som papperslös i Gävle. Foto: Malin Jansson / Sveriges Radio

När Migrationsverket inte längre hjälper till med bistånd eller boende till den som fått ett avslag är det flera som istället vänder sig till kommunernas socialtjänst. Men insatserna varierar från kommun till kommun och nationell praxis saknas vad gäller papperslösas rätt till bistånd.

— Jag sover lite här och där och i bland i moskén, säger Muhammed Karar som kommit från Sudan till Sverige för att söka asyl. Nu driver han omkring på gatorna i Gävle. 

Sedan den 1 juni gäller den strängare Lagen om Mottagandet av Asylsökande, LMA. Migrationsverket hjälper inte längre till med bistånd eller boende till den som fått ett avslag på sin asylansökan, och Muhammed Karar är en av dem.

Flera väljer därför nu att istället vända till socialtjänsten i hopp om hjälp, men vilken hjälp du får beror på i vilken kommun du befinner dig. 

I Söderhamn finns inga som helst möjligheter. Enligt socialtjänstlagen har alla som vistas i kommunen rätt till en individuell prövning. Men det gäller inte de som redan avvisats av Migrationsverket, enligt Helena Larsson, verksamhetschef på socialtjänsten i Söderhamn. 

— De här personerna har ju fått ett beslut ifrån Migrationsverket om att de inte ska stanna i Sverige. Då gäller inte socialtjänstlagen och vi kan inte gå in med insatser för att behålla personerna, säger Helena Larsson.

— Vi hänvisar därför tillbaka till Migrationsverket, säger hon.

På socialtjänsten i Gävle har man varit mer tveksam till vad som gäller, men efter vägledning med Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har verksamhetschef Carina Wohlmer slagit fast att Gävle ska erbjuda bistånd vid akuta situationer.

— Och då pratar vi oftast om akuta matpengar under en kort period eller tak över huvudet under särskilda omständigheter. Det beror ju helt på hur den sammantagna situationen ser ut, säger Carina Wohlmer.

Men frågan är komplex och hon hade önskat att det fanns en nationell praxis att luta sig mot.

Allra svårast är det kanske för de papperslösa att veta sina rättigheter. Muhammed Karar hade ingen aning om att man ens kunde vända sig till kommunens socialtjänst.

— Nej det visste jag inte, tyvärr. För grejen är den att det är väldigt oklart allting, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".