Idag släpps del två i rapporten som skrivits av den kanadensiska advokaten Richard McLaren.
Idag släpps del två i rapporten som skrivits av den kanadensiska advokaten Richard McLaren. Foto: Adrian Dennis/Alexander Zemlianichenko/TT

1 000 ryska idrottare i dopningshärva

Staffan Sonning om ryska dopningshärvan
1:56 min

Mer än 1 000 idrottare har varit inblandade i Rysslands manipulation av dopningsprover. Det framgår av den andra delen i den rapport som beställts av antidopningsbyrån Wada.

Sveriges Radios Londonkorrespondent Staffan Sonning är på plats vid presskonferensen och säger att det här är ytterligare förödande resultat för den ryska idrotten. 

– Richard McLaren bekräftar det han kom fram till i den första delen av utredningen som lades fram i somras. Han säger att det finns en institutionaliserad konspiration som inte berodde på att individer dopade sig utan var organiserat av staten, säger Staffan Sonning. 

Den ryska dopningshärvan beskrivs på presskonferensen som en medaljvinnande strategi.

– RIchard McLaren berättar också att de bevis som finns är påtagliga, fysiska och inte bara vittnesmål. Bland annat ska de ha hittat åtminstone 500 positiva prover där man via DNA-test kan visa att de positiva provsvaren ändrats till negativa provsvar. Det är ganska dramatiska avslöjande som kommer här på presskonferensen, konstaterar Staffan Sonning. 

Han pekar inte bara finger mot toppen av idrottsrörelsen utan även vidare politiskt?

– Han menar att man kände till det här ända upp på regeringsnivå och att det är en välorganiserad statlig dopningsindustri, säger Staffan Sonning, Sverigesradios korrespondent i London.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".