Prostitution.
Arkivbild. Foto: AP/Felipe Dana/TT.

Killar som säljer sex ämnet i ny pjäs på Folkteatern Gävleborg

Björn Elgerd: Känns jätteviktigt att belysa
1:11 min

I januari har pjäsen Transaktion premiär på Folkteatern Gävleborg. Den tar upp ämnet om unga killar som säljer sex.

Regissören Mattias Brunn, som är en av Folkteaterns konstnärliga ledare, har tillsammans med skådespelarna samlat in verkliga historier från unga killar som har erfarenhet av att ha haft sex mot ersättning.

– Många tror oftast att det kanske bara handlar om pengarna men det finns så jäkla många fler anledningar till varför en väljer att göra det i en situation, säger Mattias Brunn till P3 Nyheter.

En kartläggning som Länsstyrelsen i Stockholm publicerade 2015 om prostitution i Sverige visade bland annat att andelen pojkar som sålt sex är högre än andelen flickor, och att framför allt hbtq-killar utgör en stor andel av unga män med erfarenhet av sex mot ersättning.

Skådespelaren Samuel Astor säger att många i deras research pratar om oförståelse och skam.

– Många upplever också att när man möter vården och berättar om att man säljer sex så blir de skuldbelagda direkt och känner skam, säger Samuel Astor.

Björn Elgerd som också är med i pjäsen berättar att grundbulten i deras arbete har varit att synliggöra.

– Det känns jätteviktigt att belysa och börja prata om det mer, och se om det går att ta bort skam och moral i diskussionen och se om det går att komma ett steg längre, säger Björn Elgerd.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".