Fotografen och galleristen Issa Touma. Foto: Mina Benaissa, SR
Fotografen och galleristen Issa Touma. Foto: Mina Benaissa, Sveriges Radio

Storslam för Gävle vid European Film Award

Mina Benaissa om filmens tillkomst.
0:31 min

Gävle sattes på olika sätt på kartan när European Film Award - den europeiska motsvarigheten till en Oscar - sent i går kväll delades ut i Polen. Det främst genom att Gävles fristadskonstnär Issa Touma fick priset för bästa kortfilm med sin dokumentär "9 Days From My Window in Aleppo".

Issa Touma har i P1:s Kulturnytt tidigare berättat att filmen, precis som titeln antyder, spelades in genom hans fönster under nio dagar i Aleppo 2012. Den skildrar hur gatan utanför lägenheten sakta töms på människor. Hur sandsäckar lyfts fram och bildar vägspärrar och hur unga män intar posteringar.

– Jag tänkte aldrig göra någon film, jag visste inte ens om jag skulle överleva, sa han vid nomineringen till P1:s Kulturnytt.

Rolf Lassgård från Gävle som nominerats i kategorin bästa manlig skådespelare vann INTE vid filmgalan i Polen i går. Det gjorde däremot filmen "en man som heter Ove" i regi av Hannes Holm i vilken Lassgård spelar huvudrollen. Filmen utnämndes till Europas bästa komedi och efter galan sa en glad Rolf Lassgård till TT i en kommentar till TT att det är en komedi som bottnar i allvar:

– Filmen är en komedi, men dramat är så starkt i den. Vi jagade allvaret i en historia som hade kunnat göras på många olika sätt. Det är komedi och drama som betjänar varandra, sa Rolf Lassgård.

Tomas Groop
tomas.groop@sverigesradio.se
P4 Gävleborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".