Allmännyttan bygger för dyrt tycker Lasse Wennman. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
1 av 2
Lasse Wennman. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
Lasse Wennman från Matakuten delar ut mat till EU-migranter i Gävle. Foto: Linnea Johansson/P4 Gävleborg.
2 av 2
Lasse Wennman från Matakuten delar ut mat till EU-migranter i Gävle. Foto: Linnea Johansson/P4 Gävleborg.

Lasse Wennman årets miljöhjälte 2016

Eldsjälen och entreprenören Lasse Wennman, som startat initiativet Matakuten i Gävle, har valts till Årets Miljöhjälte och Svensk hjälte 2016.

Han samlar varje år in 120 ton överbliven mat som hamnar på matbordet hos behövande i stället för soptippen.

Genom att ta tillvara butikernas matsvinn bidrar Lasse Wennman och Matakuten till att minska slöseriet och trycket på planeten. Totalt slängs cirka 1,3 miljoner ton mat i Sverige varje år. Den långa kedjan från jord till bord står för en fjärdedel av människans totala klimatpåverkan och halva övergödningen.

– Att bli utnämnd till Årets miljöhjälte känns fantastiskt hedrande och omtumlande. Miljön är allas vårt ansvar och vi kan lära mycket av varandra, säger Lasse Wennman i ett pressmeddelande.

Han får motta utmärkelsen och pris av WWF-ambassadören och fotografen Mattias Klum och WWFs generalsekreterare Håkan Wirtén den 13 december på Cirkus i Stockholm. Galan sänds den 16 december (TV4 och Aftonbladet) på temat ”Svenska hjältar”. 

Tio ton livsmedel och torrvaror går varje månad till pensionärer, ensamstående med stora familjer, papperslösa flyktingar och EU-emigranter i Gävle. Maten samlas in från olika affärer som annars hade slängt den. Bilen fylls tre gånger per dag.

Juryns motivering lyder: Lasse Wennman är Svensk Hjälte 2016 (Årets miljöhjälte) för att han tar tillvara butikernas matsvinn genom sitt initiativ Matakuten. Han både sparar miljön och ser till att behövande får mat. Cirka 10 ton mat delar han ut varje månad, som annars skulle slängas.

Lasse Wennman har tidigare belönats för sitt miljöarbete. Han utsågs till Årets miljönär 2014 av branschorganet Avfall Sverige och blev Årets Gävlebo 2015.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".