Fikru Maru har suttit fängslad i Etiopien sedan maj 2013.
Fikru Maru har suttit fängslad i Etiopien sedan maj 2013. Foto: TT/Privat.

EU-parlamentariker agerar för fängslade Fikru Maru

"Hoppas att det här kan sätta press på Etopien"
0:56 min

Flera svenska EU-parlamentariker kräver nu att EU-kommissionen och Europeiska utrikestjänsten (EEAS) agerar i fallet med Hudiksvallsläkaren Fikru Maru, rapporterar SVT Gävleborg.

Kravet kommer i ett brev till EU:s utrikeskommissionär Federica Mogherini och sker på initiativ av den Miljöpartistiska EU-parlamentarikern Bodil Valero.

Brevskrivarna representerar samtliga svenska partier i EU-parlamentet, utom Sverigedemokraterna, och vill att den svårt sjuke Fikru Maru ska friges från fängelset i Etiopien där han suttit sedan i maj 2013.

– Fikru Maru är mycket sjuk och vår förhoppning är att han ska få återförenas med sin familj i Sverige så snart som möjligt, säger EU-parlamentarikern Bodil Valero (MP).

I oktober dömdes Fikru Maru till 4 år och 8 månaders fängelse för korruptionsbrott och därefter åtalades han även för terroristbrott.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".