Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stor tomatodlare intresserad av etablering i Hofors

"Det är en stor tomatindustri"
1:41 min
Kollage med tomater och händer som hackade
1 av 2
Kjell Johansson är VD för Entré Hofors och ser positivt på en företagsetablering. Foto: Johanna Lill-Inger Karlsson
Kjell Johansson, VD för Entré Hofors som hjälper företag i kommunen.
2 av 2
Kjell Johansson, VD för Entré Hofors som hoppas på ny företagsetablering i kommunen. Foto: Anna Molin/Sveriges Radio

En holländsk tomatodlare är intresserad av att etablera en stor tomatodling i Hofors.

– Vi har haft kontakt med ett holländskt tomatodlarföretag som är intresserade av att etablera sig norr om Stockholm, säger Kjell Johansson VD Entré Hofors

Företaget har planer på att starta en stor tomatodling och behöver 20 hektar mark för att kunna förverkliga sina planer.

– Vi har träffat dom en gång och de har visat intresse för Hofors kommun, dels med våra förutsättningar med spillvärme från Ovako och det geografiska läget, Kjell Johansson.

Odlingen av cocktailtomater skulle ske i höga växthus.  Om etableringen blir verklighet kan det innebär 200 nya arbetstillfällen till Hofors.

 – Det är en stor industri vi pratar om, ingen liten tomatodling utan en tomatindustri.  Det pratas om 200 arbetstillfällen men då är det mycket säsongsbetonat, säger Kjell Johansson VD Entré Hofors.

I Hofors finns ett industriområde på 20 hektar i Böle som är tillgängligt och spillvärme från Ovako kan användas för uppvärmning av växthusen. Odlingen är en stor elförbrukare och kommer att förbruka mer ström än hela Hofors samhälle tillsammans. 

Företaget för diskussioner med fem olika kommuner. Efter årsskiftet är det dags för en andra kontakt med företaget.

– Det är mer eller mindre en offert. Där vi talar om vad det kostar med allt i från elanslutningar till värmeanslutningar. Nästa fas är ett förhandlingsläge då vi ska presentera våra kostnader, Kjell Johansson VD Entré Hofors.

En etablering skulle ta tid, mellan två till fyra år får man räkna med enligt Kjell Johansson.

– Spännande och jättekul att få vara med på en sån resa. Lyckas vi inte med det här så har vi åtminstone lärt oss till nästa gång det kommer en förfrågan, säger Kjell Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".