En Lucia med ljus och krona och tärnor.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ingen Lucia i Dellenbygden

Staffan Andersson: Jag tror att dom har lite mycket för sig ungdomarna idag
1:23 min

Under 48 år har Dellenbygden krönt lucior, men i år blev det ingen då ingen anmälde intresse.

Under 2010-talet har luciatågen inte bara varit en mysig stund med skönsång, tända ljus och lussebullar, utan också varit ämne för en ibland ganska infekterad debatt kring traditioner.

I Dellenbygden har man krönt en lucia under 48 år, men i år fick luciatåget ställas in. Ingen hade visat intresse och lämnat in anmälan för att vilja bli bygdens lucia.

– Jag tror de har lite mycket för sig ungdomarna idag. I år fick vi inte in en enda anmälan. Ifjol hade vi lucia men året före då fick vi in tre anmälningar och då blev vi också tvungna att ställa in. Annars hade det varit 50-års jubileum i år, säger Staffan Andersson i Delsbo som är en av arrangörerna bakom Dellenbygdens lucia.

– Tror du att det är ett ointresse från ungdomarna som ligger bakom det här?

– Jag har varit med i tjugofem år nu men intresset är inte som det varit, säger Staffan Andersson.

Lucia är en högtid som firas den 13 december, samt namnet på högtidens huvudperson. I Sverige markerar luciadagen tillsammans med advent inledningen på julfirandet. Den svenska Lucian är en blandning av både förkristna och kristna figurer och denna tradition har spridit sig till andra nordiska länder, och i viss mån också utanför Norden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".