Högbo Bruk.
1 av 2
Högbo bruk. Foto: Linnea Johansson/Sveriges Radio.
Torbjörn Hägglund, spåransvarig för längdspår i Högbo bruk.
2 av 2
Torbjörn Hägglund, spåransvarig för längdspår i Högbo bruk. Foto: Linnea Johansson/Sveriges Radio.

Fördubbling av sålda spårkort vid Högbo Bruk

Spåransvarig: Tillresta från Mälardalen med kanonutrustning
1:29 min

Högbo Bruk i Sandvikens kommun har ökat omsättningen på sina kanonsnöspår med 33 procent så här långt jämfört med förra året.

Huvudorsaken har varit mindre natursnö under 2016, vilket gör att fler använt kanonsnöspåret där man tar ut en avgift.

– Om man ser till vårt konstsnöskidspår så har det samlat många människor när det har varit en snöfattig vinter 2015/2016 och en snöfattig början på vintern 2016, säger Torbjörn Hägglund, spåransvarig vid Högbo bruk. 

Antalet sålda dagkort hade i början av december fördubblats, från 750 2015 till ungefär 1500 totalt 2016. Även två timmars-korten har ökat i år från 6500 till 8700. Ökningen syns minst på säsongskorten, där det såldes 940 förra året, jämfört med 995 i år.

Generellt har man sett att antalet tävlingsåkare inte ökar, men att motionärerna blir fler. Många är elitmotionärer, som satsar på långlopp, som till exempel Vasaloppet.

Har det blivit coolare att åka längdskidor?

– Ja, det tror jag. Vi har många tillresta från Mälardalsregionen som åker i kanonutrustning och är väldigt intresserade. Det såg vi inte för 15 år sedan.

I Högbo kan man starta ovanligt tidigt på säsongen, i år redan i oktober, eftersom man har kylslingor i marken, kanonsnö och snö som sparas under sågspån till nästa säsong.

Sören Sundberg är en av dem som gärna åker tidigt på säsongen, innan det finns tillräckligt med natursnö.

– Det är en hobby man har liksom. Jag har kört ett skatepass i dag. Det var inget bra fäste, men annars är spåren bra här i Högbo, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".