Anna Lander.
Åklagare Anna Lander. Foto: Josefin Nilsson/Sveriges Radio

Åklagaren: Bör bli långa straff för barnbarnsbedragare

Åklagaren: Jag tänker mig ett långt fängelsestraff
0:33 min

Det bör bli långa fängelsestraff för de två män som är åtalade för att ligga bakom den så kallade barnbarnsligan. Det anser åklagare Anna Lander i Norrköping där rättegången mot de två idag inleddes i tingsrätten.

De två männen lurade av äldre personer pengar genom att utge sig för att vara deras barnbarn. Bland annat drabbades tre personer i Gävle. Sammanlagt handlar åtalet om 16 fall av bedrägeri på sammanlagt 400 000 kronor samt ytterligare 35 fall av försök till bedrägeri.

Polisen Mats Wahlberg som har utrett ärendet tror att fler kan ha drabbats av bedragarna.

– Risken är att det är många fler, säger Mats Wahlberg.

Männen är misstänkta för att i över 50 fall ha ringt upp äldre, utgett sig för att vara ett barnbarn och därigenom lyckts eller försökt ha komma över pengar, det handlar om sammanlagt runt en halv miljon kronor.

En 49-åring och en 40-åring är åtalade. Den 49-årige mannen som tidigare har dömts för liknande brott både i Sverige och Finland har erkänt att han har begått en del av brotten som han nu är åtalad för. Max Ahlgren är 49-åringens advokat.

– Ja, min klient säger att han har begått brotten. Men han kan inte komma ihåg alla tillfällena.

Männens sätt att lura av äldre personer pengar genom att utge sig för att vara deras barnbarn är mycket slugt och det bör straffa sig, säger Anna Lander.

– Det är väldigt förslaget att ge sig på en grupp människor som är äldre och som kanske inte har samma möjligheter att inse vad det är som sker.

Och det bör bli långa fängelsestraff menar hon.

– Jag tänker mig ett långt fängelsestraff.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".