Kristina Georgsson hoppas att situationen löser sig genom att alla de som planerat att ge blod också kommer inför julen.
Kristina Georgsson hoppas att situationen löser sig genom att alla de som planerat att ge blod också kommer inför julen. Foto: Christian Höijer/P4 Gävleborg

Brist på blod – men ingen kris

Georgsson uppmanar: "Bra om man hör av sig"
1:32 min

Det råder blodbrist på flera sjukhus inför julen. I Gävleborg är det viss brist på blodgruppen A-positiv, men läget är inte alarmerande.

Den som ger ett lugnande besked kring blodläget är Kristina Georgsson som är samordnare för Blodcentralerna i Gävleborg.

– Just idag så har vi ett lägre lager av A-positivt blod. Vi ligger normalt på ett lager av 90-100 påsar av A-positiv och i dag har vi 60, säger hon.

Någon akut blodbrist lär inte uppstå under jul- och nyår, trots att elva av 21 län rapporterat att de saknar blod, enligt Tidningarnas Telegrambyrå, TT.
I Gävleborg gäller det alltså lagret av blodtypen A-positiv som också är den absolut vanligaste tillsammans med Noll-positiv.

Men varför har då sjukhusen svårt att fylla sina lager inför just julen år efter år?

– Det är många som är sjuka, folk är stressade och hinner inte komma till oss. Så det här får vi leva med.

Kristina Georgsson vill inte uppmana nya blodgivare att hjälpa till så här tätt inpå julen, utan hoppas istället att situationen löser sig genom att alla de som planerat att ge blod också kommer.

– Kan de absolut inte komma så får de höra av sig så får vi boka in en ny tid, för sen kommer mellandagarna och trettonhelgen så det är några dagar där då man kan lämna blod, säger Georgsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".