Kollage på dagisbarn och en burk medicin.
Allt fler barn drabbas av förstoppning, visar siffror från Socialstyrelsen. Foto: Hasse Holmberg/TT Jessica Gow / TT

Många barn drabbade av förstoppning – stress bakom ökning

Carl-Erik Flodmark: Det är viktigt att barnen får en lugn miljö
1:14 min

Allt fler barn drabbas av förstoppning i Gävleborg. På tio år har antalet utskrivna recept i länet nästan fyrdubblats, bland annat på grund av att barnen känner stress och oro över toalettbesöken.

Den största ökningen i Gävleborg finns bland barn i åldrarna 0-9 år. På tio år har antalet utskrivna recept per år gått från 1100 till 4800 i länet, det visar siffror från Socialstyrelsen.

– Det är alltid överraskande när man ser en så tydlig förändring, säger Carl-Erik Flodmark, medicinskt sakkunnig på Socialstyrelsen.

Och anledningarna kan bland annat vara att många barn känner sig stressade över att använda toaletten på skolan.

– Om man vistas i en miljö där det inte är så lätt att komma till toaletten eller få hjälp med det, då är det lätt hänt att man blir förstoppad och har man då startat med det problemet så gör det kanske ont, så man håller igen, och då kommer man in i en ond cirkel. Det är viktigt att barnen får en lugn miljö när de ska vara på toaletten, säger Carl-Erik Flodmark.

Bör man som förälder oroa sig om ens barn drabbas?

– En klok förälder går ju helt enkelt igenom de olika orsakerna. Är det för ensidig kost, dricker man för lite, är det för stressigt, är det besvärligt med toaletterna i skolorna, säger Carl-Erik Flodmark, medicinskt sakkunnig på Socialstyrelsen.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".