Högskolan i Gävle
Högskolan i Gävle Foto: Linnea Johansson/Sveriges Radio.

Här är högskoleprogrammen som flest hoppar av

"Skolan vill gärna uttrycka sig säljande"
1:10 min

Nästan varannan student hoppade av ämneslärarprogrammet vid högskolan i Gävle innan de ens läst ett år, och minst tre andra program har liknande problem.

– Har man tappat mer än en tredjedel efter ett år, då måste man allvarligt fundera på om det är någonting som inte svarar mot vad studenterna förväntat sig, säger Staffan Andersson som forskat på avhopp och genomströmning vid Uppsala Universitet.

44 procent av studenterna på kandidatprogrammet i utredningskriminologi på Högskolan i Gävle hoppade av innan tredje terminen, medan ämneslärarprogrammet tappade över hälften av studenterna på ett år. 

Konkurrensen gör att man marknadsför utbildningarna på ett sätt som skapar förväntningar - som uppfylls för sent.

– Man vill gärna uttrycka sig säljande och locka med det intresseväckande och spännande, men det händer inte första terminen, och inte andra terminen heller, förklarar Staffan Andersson och fortsätter:

– Man börjar undra, när kommer det här egentligen? Jag kanske ska välja någon annan av alla tusentals utbildningar där ute, dom kanske leder dit jag vill?

Konsekvensen av att många studenter hoppar av en utbildning blir att ryktet försämras till en grad att det i slutändan blir färre som söker.

– En annan effekt är ju att lärosätena får ju en ekonomisk tilldelning beroende på hur många studenter som går utbildning och hur många som klarar av dem, säger Staffan och fortsätter:

– Så det kan ju få en ekonomisk effekt så småningom så att det påverkar universitets finanser.

FAKTA:


Programmen med flest avhopp:

1. Ämneslärarprogrammet, 300 hp - 92 avhopp av 157 studenter termin 1 ht15

2. Kandidatprogram i utredningskriminolog,180 hp - 29 avhopp av 66 studenter termin 1 ht15

3. Människa-kultur-religionsprogrammet. 180hp - 24 avhopp av 58 studenter termin 1 ht15

4. Ekonomprogrammet 180 hp - 66 avhopp av 209 studenter termin 1 ht15

5. Grundlärarprogrammet 240 hp - 50 avhopp av 193 studenter termin 1 ht15

*urvalet är gjort av program som tar in över 50 platser och som består av högre än 180 hp. Samtliga program började t1 2015 och avhoppen är beräknade på hur många studenter som finns kvar t3 2016.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".