Färre livsmedelsinspektioner i Gävleborgs län än i resten av landet.

Skillnaderna mellan länets kommuner vad gäller livsmedelskontroller är mycket stora - trots att det finns direktiv från Livsmedelsverket, som säger att varje affär eller restaurang skall besökas minst en gång per år.

Det är stora skillnader mellan landets kommuner med avseende på hur ofta man inspekterar restauranger, butiker och livsmedelsproducenter.

I Gävleborgs län gjordes förra året ungefär 550 inspektioner på länets 1700 livsmedelsanläggningar, alltså 0,3 inspektioner per anläggning. Detta kan jämföras med riksgenomsnittet som är 0,5 inspektioner per anläggning.

Det saknas resurser hos de flesta kommuner i Gävleborgs län. Ockelbo var en av de kommuner i Gävleborgs län som gjorde minst inspektioner förra året. Men nu lovar man att det skall bli bättring. Omkring 40 lokaler med livsmedel ska besökas i år, totalt har kommunen ett femtiotal att se över. Så trots en högre prioritering finns det butiker och restauranger som slipper livsmedelskontrollerna.

Ljusdal är också en av de kommuner som ska försöka bli bättre, men säger sig har svårt att lyckats kontrollera alla sina 136 lokaler en gång per år.

Erik Myrlund som är byråinspektör på Norrhälsinge miljökontor, dit Hudiksvall och Nordanstigs kommun tillhör, säger till Radio Gävleborg att miljökontoret skulle behöva minst en halvtidsanställd till för att klara av kraven på ett besök per och livsmedelsanläggning.