Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Krister Bergman Spelberoende Gävle
1 av 4
Krister Bergmans spelberoende ledde nästan till döden. I dag kan han le igen. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
Den nya behandlingen för spelberoende bygger på Kognitiv Beteendeterapi. Foto: Malin Hoelstad / SvD / TT
2 av 4
Den nya behandlingen för spelberoende bygger på Kognitiv Beteendeterapi. Foto: Malin Hoelstad / SvD / TT
Spelberoende Folkhälsomyndigheten
3 av 4
Travspel var Krister Bergmans stora, starkt beroendeframkallande, kärlek. Foto: Fredrik Persson /TT
Spelmissbruk. Foto: M Hoelstad, S Gustavsson, P Lundahl/Scanpix.
4 av 4
Hästar, poker, tips och lotter. Alla spelformer utom kasino är mycket stora i Gävleborg. Foto: M Hoelstad, S Gustavsson, P Lundahl (montage) /TT

Speldjävulen trivs bäst i Gävleborg: Spelmissbruket tog nästan Kristers liv

Trav var min största kärlek!
1:42 min

Andelen invånare som har spelproblem är mycket större i Gävleborg än i något annat län. Enligt folkhälsomyndighetens senaste spelvaneundersökning spelar 4,7 procent eller nästan var 20:e invånare i Gävleborg på ett sätt som kan leda till spelberoende.

I landet som helhet är det bara 1,8 procent personer över 16 års ålder som har spelproblem. Gävleborg har alltså landets överlägset största andel invånare med spelproblem och spelar också näst mest i landet, totalt sett.

Lotteri är den vanligaste förekommande spelformen men i Gävleborg spelas det också mer på hästar än i något annat län. Krister Bergman i Gävle blev okontrollerbart beroende av just den spelformen:

– Jag fastnade i Svenska spels utbud och betting på nätet. Trav var min stora kärlek! säger han.

Det visade sig vara en förtärande kärlek, berättar Krister Bergman:

– Spelandet betydde mer för mig än min familj, min flickvän och mina vänner. De betydde INGENTING för mig, när jag var inne i spelet, erkänner han.

Spelandet gav skamkänslor, men gränsen för hur mycket skam man kan tillåta sig att känna förskjuts hela tiden när man sjunker ner i spelberoendet, förklarar Krister Bergman:

– Först tänkte jag att jag bara skulle spela för egna pengar, sedan skulle jag INTE blåsa mina kompisar, sedan skulle jag INTE begå brott för att finansiera spelandet. Jag flyttade alltså hela tiden den där skamgränsen.

Till slut gick det inte länge:

– För mig slutade det med att jag försökte ta mitt liv! Som väl var misslyckades jag, konstaterar Krister Bergman.

Enligt kartläggningen hade 4,7 procent av Gävleborgs befolkning spelproblem förra året. Det är ett slags dystert svenskt rekord: endast Blekinge län med kommer med 4,5 procent i närheten av den siffran och i hela landet är det bara 1,8 procent av befolkningen som har problematiska spelvanor.

Låg socioekonomisk status befrämjar spelande och Folkhälsomyndighetens utredare Ulla Romild tror att det förklarar varför Gävleborg sticker ut:

– Jag är ganska övertygad om att det är Gävleborgs låga inkomst- och utbildningsnivåer spelar roll för länets höga grad av spelproblem, säger hon.

I Jämtland var det en större andel än i Gävleborg som svarade "ja" på undersökningens fråga "har du spelat någon gång det senaste året", men spelintresset i Gävleborgs län är ändå ovanligt stort.

Vid jämförelse mellan samtliga län spelar nämligen Gävleborg mest i landet på hästar, kommer tvåa i poker, tvåa i sportspel, trea på bingo, trea på lotteri och fyra på både lotto och spelautomater.

Mot bakgrund av överlägset största andelen spelproblem råder det ingen tvekan om att "speldjävulen" trivs alldeles förträffligt i Gävleborg:

– Nej, det verkar faktiskt vara så! Det håller jag med om, säger Ulla Romild, statistiker och ansvarig för Folkhälsomyndighetens spelvaneundersökning.

Krister Bergman i Gävle svalde till sist sin skam och sökte hjälp för sitt spelberoende. I dag har han både jobb, sambo och en dotter på 20 månader, men också en villkorlig fängelsedom som hänger över honom och skulder som han aldrig kommer att bli kvitt.

Spel förslavar som knark och alkohol, men de ekonomiska konsekvenserna är faktiskt ännu mer förödande, säger han.

– En alkoholist kan omöjligt dricka för 50 000 kronor på en kväll, men en spelmissbrukare spelar bort den summan på 10 minuter. Det kan sticka iväg SÅ fort, konstaterar han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".