Oro på Kulturskolan i Gävle

1:35 min

Personalen på Kulturskolan i Gävle är oroade över verksamheten eftersom de från hösten 2017 ska samsas om lokalerna med högstadielever från Solängsskolan.

Men Kulturskolans chef Joakim Lindblad tycker att det är för tidigt att säga hur verksamheten påverkas.

– Vi får sätta oss ned tillsammans med grundskolechefen så att jag får lite bättre klart för mig vilka lokaler man vill sambruka och vilka tider det gäller. Kulturskolan är en stor och uppskattad verksamhet som jag tror alla vill ska få fortsätta, säger Joakim Lindblad.

För en dryg månad sedan berättade vi att Solängsskolans högstadiedel skulle läggas ned. Anledningen är att ytterligare en högstadieskola utöver nya Vallbacksskolan ska byggas i centrala Gävle för 550 elever.

Beskedet blev chockartat för många elever på Solängsskolan eftersom de inte fått göra sin röst hörd inför.

– De flesta är missnöjda, de vill gå kvar här för vi trivs här på Solängen, sa eleverna då.

I väntan på att en ny högstadieskola ska byggas kommer eleverna att från hösten 2017 hysas in i tillfälliga lösningar där den gamla Nynässkolan blir en central del. Problemet är att Kulturskolan har sin verksamhet där för 1.600 elever.

I ett brev till eleverna skriver Kulturskolans personal att de ser stora risker i att det hela kommer att påverka verksamheten negativt eftersom hela den gamla Nynässkolan används i dag.

Personalen skriver också att informationen om hur lång tid det hela ska ta är otydlig. Men Kulturskolans chef Joakim Lindblad är försiktig.

– Det här är under en omgestaltningsprocess, som jag har förstått, och det ligger mellan två och tre år, och vi får sätta oss ned och titta på det, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista