En sköterska tar blodprov
Foto: Marie Ullnert/Hjärt-Lungfonden

Regionen backar: Diabetespatienter ska få hjälp på hemmaplan

"Alla har inte så lätt att åka till Gävle sjukhus"
0:32 min

Region Gävleborg svänger nu kring sitt kritiserade beslut om diabetesmottagningen i Sandviken. De lovar att diabetespatienter kommer kunna få vård på hemmaplan även framöver.

För några dagar sedan meddelades att patienterna skulle få åka till mottagningen i Gävle när mottagningen i Sandviken till våren läggs ner och verksamheterna slås ihop.

Beslutet har fått stark kritik, både från allmänheten och anställda. 

Nu lovar Roger Westerlund, verksamhetschef internmedicin, att patienterna i Sandviken kommer att kunna få vård på hemmaplan även framöver.

– Vi fick synpunkter på avståndet att det är långt att åka. Vi förstod att vi var för otydliga. Vi kommer att finnas kvar i Sandviken. 

En utredning ska titta på vilken typ av verksamhet som ska bedrivas på mottagningen i Sandviken och i vilken omfattning det ska ske. 

– Vi vill att de ska titta på hur vi kan utveckla samarbetet, framförallt med primärvården. Där finns det redan nu diabetessjuksköterskor, som förvisso arbetar med klass två-diabetes, men nu ha vi möjligheten att fördjupa vårt samarbete och jag tror att det kan skapa en bättre tillgänglighet. 

I dag jobbar två diabetessjuksköterskor i Sandviken.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".