Stort bråk i Bollnäs mellan bärplockare.
Bråket skedde på Gärdet i Bollnäs. Foto: Roger Nilsson.

Fängelse och utvisning efter bärplockarbråket

Åklagaren: Tveksam om det blir ett överklagande
1:15 min

Två familjer som var i Sverige för att plocka bär rök ihop och slogs utanför en matbutik i Bollnäs i september. Nu döms tre män för grov misshandel.

Det blev fängelse för alla tre i det så kallade bärplockarbråket utanför ICA på Gärdet i Bollnäs i september. De ska också utvisas från landet och får inte återvända på tio år.

Vice chefsåklagare Ulf Back hade åtalat de tre männen för försök till mord men Hudiksvalls tingsrätt anser att de alla gjort sig skyldiga till grov misshandel.

– Jag konstaterar att tingsrätten kommit fram till att det är grov misshandel och inte försök till mord, säger Ulf Back.

Finns det skäl för dig att överklaga?

– Det är jag tveksam till. Jag får väl läsa domen mer noggrant men jag tycker tingsrätten på ett förtjänstfullt sätt redovisat skälen till varför de kommit fram till att det är grov misshandel.

Hudiksvalls tingsrätt skriver i sin dom att det inte finns tillräcklig bevisning för att de tilltalade haft för avsikt att döda den man som attackerades med järnrör, yxa och träpåk. 

Pappan och den 32-årige sonen döms för grov misshandel till 2,5 års fängelse vardera.

När det gäller den yngre 25-årige sonen som körde på en kvinna och hennes son så döms även han för grov misshandel, men han får ett längre fängelsestraff på 4,5 års fängelse.

– Jag delar helt tingsrättens bedömning att det är ett mer hänsynslöst beteende och som motiverar ett högre straffvärde, säger Ulf Back.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".