Hofors hoppas att Hagaskolan kan bli ett Science Center

1:52 min

Nu utreds möjligheterna att starta ett regionalt Science Center i Hagaskolans gamla lokaler i Hofors.

– Vi satt och spånande och tänkte där borde vi göra något speciellt, säger Ulla-Karin Enbom projektledare tillsammans med Patrick Olsson om idén med ett Science Center i gamla Hagaskolans lokaler som stått tom i flera år. 

Tanken är att Hofors ska ha ett nära samarbete med Framtidsmuseet i Borlänge som är Sveriges första Science Center och som i år firar 30 år i branschen. Framtidsmuseet är inriktat på naturvetenskap och teknik och hade förra året 49 000 besökare.

– Ambitionen är att Framtidsmuseet ska etablera en filialverksamhet här i Hofors och att vi ska jobba gemensamt, säger Patrick Olsson projektledare, Triple Steelix.  

Planerna i Hofors är att bygga upp utställningar och en science walk där man får lära sig mer om hur stål och metall används nu och i framtiden. Verksamheten ska även ha ett nära samarbete med länets skolor.

 – Det känns jättespännande när man hör hur alla blir så engagerade när man pratar om det här, säger Ulla-Karin Enbom projektledare.

Idag finns en stor brist på naturvetare och ingenjörer. I Borlänge så har samarbetet med elever och lärare som utvecklat spetskunskap i ämnena naturvetenskap och teknik gett resultat, menar Tobias Mårtensson VD för Framtidsmuseet.

– De elever som slutar årskurs nio och väljer program till gymnasiet väljer teknik- och naturprogrammen i mycket större utsträckning än i riket i övrigt. Och det tror ju vi, att vi som Science Center är en bidragande orsak till, säger Tobias Mårtensson VD för Framtidsmuseet. 

Att rusta upp Hagaskolan innebär en kostnad på mellan 70-80 miljoner kronor. I förstudien som håller på att arbetas fram så ingår även ett samarbete med Ovako i Hofors och övriga stålföretag som ligger i regionen. 

– Det finns väldigt fina förutsättningar för att skapa ett Science center i Hofors tror jag, säger Tobias Mårtensson.

Förstudien ska vara klar i slutet av maj nästa år. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista