vattenkran vatten VA
Foto: Anders Wiklund/TT

Höjd VA-taxa omdebatterad fråga i Ockelbo

Landsbygdspartiet: Höjningen kommer drabba låginkomsttagare
3:24 min

Vattentornet, avloppsreningsverken och vattenverken i Ockelbo behöver renoveras ordentligt. Därför kommer VA-taxan i kommunen höjas.

Taxan höjs med 16 procent 2017 och ytterligare 15 procent 2018. Höjningen har gått många Ockelbobor att reagera. Landsbygdspartiet i Ockelbo är starkt kritiska. 

– Ja, det här är ju ett dråpslag för många. Höjningen kommer ju att drabba låginkomsttagare, pensionärer och framförallt företagare, säger Elisabeth Sundgren-Åberg som är ordförande i Landsbygdspartiet.

Enligt Lena Blad, VD för Gästrike Vatten så kommer höjningen variera eftersom en del av höjningen påverkas av hur mycket vatten man gör av med. 

– Men tittar man på medelförbrukningen i Ockelbo så är det ungefär 100 kronor i månaden för en villa, säger Lena Blad.

Elisabeth Sundgren-Åberg menar att höjningen motsvarar en månadsinkomst per år. 

– Vi har ju snabbt räknat ut, det är ju olika vad man har för lön och sådana saker, men snabbt uträknat så kommer höjningen bli en normal månadsinkomst per år. Så har vi tänkt, säger Elisabeth Sundgren-Åberg.

– Eftersom det skiljer så pass mycket, eftersom vi inte vet hur den uträkningen har gått till, men generellt så ligger det ungefär mellan 8000-9000 kronor per år, VA-taxan i Ockelbo. Sen hur man jämför det med en lön ska jag inte gå in på, säger Lena Blad om påståendet.

Lena Blad poängterar också att VA-taxan sätts utifrån vilka utgifter som finns i kommunen för vatten och avlopp. 

– Det är det regelverket vi har i Sverige. Det självklart innebär ju att det slår väldigt olika i olika delar av landet och i olika kommuner, säger Lena Blad. 

Att det finns en problematik i det är Lena Blad medveten om. 

– Men jag vill vara tydlig med att för oss på Gästrike Vatten som då har ansvaret för fyra kommuner idag, där Ockelbo är en, så är det de utgifter och intäkter vi har per kommun som vi har att förhålla oss till.

– Sen att det slår så olika och att Ockelbo har en väldigt hög VA-taxa är vi fullt medvetna om. Det är ju en del av den problematik som vi har inom VA idag, säger Lena Blad.

För några veckor sedan höll Gästrike Vatten ett informationsmöte om taxahöjningen. 

– Givetvis är många nedstämda av den kommande höjningen. Många ser sig inte ha råd att bo kvar eller fortsätta driva sina företag, säger Elisabeth Sundgren-Åberg, ordförande för Landsbygdspartiet i Ockelbo.

Lena Blad, VD för Gästrike Vatten, ser mer positivt på mötet.

– Jag tyckte det var ett bra möte, det kom många relevanta synpunkter som vi såklart tar till oss av och som vi också kommer diskutera vidare med företagare och med Ockelbo kommun. Jag ser ju att vi behöver ha en fortsatt dialog.

Kommunfullmäktige beslutade på måndagskvällen att höja taxan enligt kommunstyrelsens förslag. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".