Korvbranschen har fått uppsving mycket tack vare de nya korvtrenderna i form av små kryddiga korvar i alla dess former.
1 av 2
Korvbranschen har fått uppsving mycket tack vare de nya korvtrenderna i form av små kryddiga korvar i alla dess former. Foto: Johanna Lill-Inger Karlsson
Korvtrender Falukorv Kjell Kring Svenne Camel Delsbo Chark Kött Köttpris Nötkött Trend Trender Lokalproducerat
2 av 2
Svenne Camel och Kjell Kring på Delsbo Chark Foto: Kristian Bruce Bolinder/Sveriges Radio

Korvtrender ger uppsving för lokala producenter

"Svårt att hinna med"
1:34 min

Korvbranschen har fått uppsving mycket tack vare de nya korvtrenderna i form av små kryddiga korvar i alla dess former.

För de mindre korvproducenterna är det inte helt enkelt att hänga med i trendkurvorna.

– Vi är ju lite för små för att hinna utveckla allt nytt. Vi har ju full huggning med det som är idag, men vi siktar på att försöka lite nya produkter i framtiden, säger Kjell Kring, säljare på Delsbo Chark.

Är det vanligt med trender i korvbranschen?

Det har det inte varit tidigare. Det har blivit det på senare år och det är väl nya influenser, ungdomarna vill ha kryddningar och lite annat än det gamla vanliga så att säga. Det tror jag kommer ifrån andra länder i Europa där man kryddar lite annorlunda och äter lite annorlunda. Även färskkorven har ökat väldigt mycket, speciellt på sommaren, säger Kjell Kring.

Korvens uppsving är så klart positiv för alla korvproducenter. Men när det gäller falukorven är inte alla trender är goda då konsumenterna verkar mer intresserad av priset än vad korven faktiskt har för ursprung och innehåll. Falukorven har därför under det senaste halvåret blivit så pass prispressad att mindre korvproducenter inte har en chans att matcha prisbilden på korven ute i landets butiker.

– Det är ju svårt att konkurrera när det är mindre än halva priset, men vi har ett eget recept och det följer vi. Vi kör med svenska råvaror och de har ökat otroligt mycket i pris, speciellt på nötkött, säger Svenne Cámel som är VD på Delsbo Chark.

Om köttpriset ligger så högt. I en produkt som sägs innehålla 100 procent svenskt kött som kostar tio kronor. Vad har man fyllt ut korven med?

– Det vet jag inte. Vi har ett recept som vi följer och vad andra gör det vet jag inte, säger Svenne Cámel.

Vad ska man tänka på då som kund om jag vill köpa falukorv?

– Man läser på innehållsförteckningen på baksidan. Där står det klart och tydligt vad köttet kommer ifrån och vad korven innehåller, säger Kjell Kring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".