Niklas Folkegård är P4 Gävleborgs krönikör. Martin Svensson / Sveriges Radio
Niklas Folkegård är P4 Gävleborgs krönikör. Martin Svensson / Sveriges Radio
Krönika: Niklas Folkegård

Naturreservaten brer ut sig i oroande takt

"Naturen är ett ställe där man brakar fram med fyrhjuling och eldkastare"
4:05 min

Folk i Nordanhöle har oerhört avslappnade axlar. Det är nästan så att de dallrar. Tidigare har folk känt sig trängda och gått omkring med ständig spänningshuvudvärk. Framför allt när de varit nära naturen, och det är man alltid i Nordanhöle.

Den trängda känslan berodde på alla naturreservat i länet. De brer ut sig i en oroande takt. Det ena efter det andra området anses så sällsynt att det måste skyddas. Och så fort ett område har blivit naturreservat så måste man trippa fram med försiktiga steg där.

Ingenting får flyttas. Man får inte ens ta ett andetag utan att först kontrollera så att det inte är ett skyddsvärt andetag. Nordanhöle har
varit rädda att även deras lilla oas i naturen ska bedömas som skyddsvärd.


Pinnar i kors
Och vad som helst kan bli skyddsvärt. Blårönningens naturreservat är känt för att det ligger många pinnar i kors där. Kölbergets naturreservat är känt för att ha extra hårda stenar. I förra veckan rapporterade Radio Gävleborg om hur Hälsingland fått ytterligare två naturreservat. Gräsberget i Ramsjö skulle skydda arter som skrovellav, doftticka och rynkskinn. Långnäsudden i Bergvik skulle skydda myskmadra och tandrot. Antagligen är det här arter som inte ens finns. Det springer omkring biologer i skogarna, pekar slumpvis omkring sig och ropar påhittade artnamn för att skapa fler
naturreservat.

Naturen är inte ett ställe där man tassar omkring som en älva och blir tårögd över vårärt och lavskrika. Naturen är ett ställe där man brakar fram med fyrhjuling och eldkastare medan man slänger trasiga vitvaror till höger och vänster.

Ibland behövs det inte ens en biolog, det räcker att man mejlar in till Länsstyrelsen och säger att man har hört talas om en skyddsvärd art så reserveras naturen runt ryktet om den skyddsvärda arten. I nästa vecka lanserar man en app där vem som helst kan reservera sin egen natur genom att lägga upp en bild av nåt skyddsvärt på sociala medier.


Eldkastarnaturen
Folk här i Nordanhöle har blivit oroliga. Snart finns det ingen oreserverad natur kvar i regionen. Någon måste slå ett slag för den oskyddade, spontana och frisläppta drop-in-naturen.

Naturen är inte ett ställe där man tassar omkring som en älva och blir tårögd över vårärt och lavskrika. Naturen är ett ställe där man brakar fram med fyrhjuling och eldkastare medan man slänger trasiga vitvaror tillhöger och vänster.

Nordanhöle har upprättat en liten plätt av oreserverad natur som inte är det minsta skyddsvärd. Här är det fritt fram för folk att vara sig själva. Den som vill gå ut i skogen och utrota en art får göra det. Den som vill provspruta hormoslyr eller DDT kan få låna utrustning i en liten bod som är bemannad på helgerna och den som går på utflykt får gärna släppa loss hunden och behöver inte plocka undan
skräp efter sig.

Det springer omkring biologer i skogarna, pekar slumpvis omkring sig och ropar påhittade artnamn för att skapa fler
naturreservat.

Naturen har blivit som naturen var på 70-talet, ett bra ställe att elda plast på. En lokal förening har kvällskurser i genmodifiering och tjuvjakt. Människor som haft dåliga naturupplevelser i sin barndom kan åka hit och hämnas. Och man kan jaga småvilt, inte för att äta utan bara för att vara elak. Som det ska vara i naturen.

Det här är Niklas Folkegård från Nordanhöle, onsdag

Mer om Niklas Folkegårds krönikor

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".