Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Klagomål på väghållningen genom Järvsö

"Vi kommer varken in eller ut"
1:34 min
Järvsö Genomfart Snöröjning Plogbli Väghållning Risk Riskabelt Fara Trafik Trafikverket Turistvägen Kajsa Winder
1 av 2
Kajsa Winder i Järvsö Foto: Kristian Bruce Bolinder/Sveriges Radio
Järvsö Genomfart Snöröjning Plogbli Väghållning Risk Riskabelt Fara Trafik Trafikverket Turistvägen Kajsa Winder
2 av 2
Snön gör det trångt och riskabelt Foto: Kristian Bruce Bolinder/Sveriges Radio

I Järvsö är det upprörda känslor över plogningen av ortens stora genomfart Turistvägen. Snön plogas bort från vägen och upp på trottoarkanterna och gör det riskabelt för cyklister och fotgängare.

Det innebär att vi kommer varken in eller ut till butiker, bostad eller kundparkeringar. Det blir en stor vall då all snö ska ifrån vägen och så långt till höger som möjligt enligt nya avtal, men problemet blir ju var ska vi göra av snön, undrar Kajsa Winder, företagare längs Turistvägen i Järvsö.

Hur såg det gamla avtalet ut?

– Förra året gjorde de små högar och så kom de och hämtade dem när de blev för stora. Men nu ska de ju bara köra snön så långt till höger som möjligt. Det blir ju så väldigt smal trottoar och det här är ju en gång- och cykelväg. Här kan man ju inte mötas. Det går ju inte, säger Kajsa Winder.

Vägen är trång och dessutom häftigt trafikerad. Den är belagd med en hastighetsgräns på 40 km/h men enligt de som bor och verkar på Turistvägen i Järvsö kör de flesta mycket fortare än så. Det i kombination med att snön alltså gör gång- och cykelbanorna väldigt smala skapar problem för trafikanter och boende längs vägen.

Vi tror att det kan vara så faktiskt att vi har tidigare år fått en överleverans av vinterväghållningen. Det vill säga entreprenören har egentligen gjort mer än vad som är stipulerat i kontraktet. Så att det entreprenören faktiskt gör i dag är att de följer det kontraktskrav vi faktiskt ställer. Nu måste vi naturligtvis titta på och kanske skruva i våra krav för att vintervägstandarden faktiskt känns okej, säger Johan Karlsson som är projektledare på Trafikverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".